Lillelaadal selgus parim noortalunik

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parim noortalunik 2017 Felix Lavrentjev
Parim noortalunik 2017 Felix Lavrentjev Foto: SA Innove; Vadim Albrant

Täna, 19. mail selgusid Türi lillelaadal peetud kutsemeistrivõistlusel parimad noortalunikud.

Esikoha ja noortaluniku tiitli pälvis Felix Lavrentjev Järvamaa Kutsehariduskeskusest, teise koha saavutas Rando Kiviste Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolist ning kolmandale kohale tuli Meelis Lindret Järvamaa Kutsehariduskeskusest.

Noortaluniku tiitli pälvinud põllumajandustöötaja eriala teise kursuse õpilane Felix Lavrentjev osales võistlusel teist korda ning tõdes, et mulluse kogemuse põhjal tuli võit üllatusena. „Konkurents oli tugev ning minu tõus võrreldes eelmise aastaga oli koguni kuus kohta,“ lisas noormees.

Felix valis põllumajandustöötaja eriala, sest on lapsest saati talutöid teinud. „Põllumajandus on üks tähtsamaid valdkondi maailmas. Tänases tarbimisühiskonnas on talunikel kindlasti hea tunne ise toitu kasvatada. Minu soovitus inimestele oleks osta toiduaineid kohalikult talunikult – siis tead, et on puhas kraam,“ märkis Felix.

Parima noortaluniku tiitlit püüdis kokku 29 võistlejat: 14 õpilast Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolist, 13 õpilast Järvamaa Kutsehariduskeskusest ning kaks noortalunikku.

Noored panid proovile oma teadmised ja oskused kümnel võistlusalal: väetiste külvinormi arvutamine, või valmistamine purgis, veiste eluskaalu määramine, traktori täpsussõit, põllu suuruse määramine sammudega, põllukultuuride seemnete tundmine ja viljakoti kaalumine, lüpsimasina hooldus, põllutööriistade haakimine traktorile, saeketi vahetus ning kasti valmistamine.

17. korda toimunud noortalunike kutsemeistrivõistluse avas maaeluminister Tarmo Tamm. Võistelda said maamajanduslike kutseõppeasutuste õpilased, EMÜ üliõpilased ja noortalunikud (vanuses kuni 40 eluaastat).

Kutsemeistrivõistlust korraldas Järvamaa Kutsehariduskeskus koostöös Maaeluministeeriumi ja Sihtasutusega Innove, võistluse läbiviimist toetasid Husqvarna, Agrochema Eesti OÜ, Eesti Piimandusmuuseum, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu, Taure AS / Valtra, Estonia OÜ, Carl Robert Jakobsoni Talumuuseum, DeLaval, BalticAgro, Järva Tarbijate Ühistu, Provel OÜ, Eesti Põllumeeste Keskliit, Euroopa Sotsiaalfond ning Haridus- ja Teadusministeerium.

Alates 2006. aastast koordineerib noorte kutsemeistrivõistlusi Eestis SA Innove, valmistades ühtlasi noori ette rahvusvahelisteks kutsemeistrivõistlusteks EuroSkills ja WorldSkills.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles