Roosipõõsa august tuli päevavalgele mõõk

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosipõõsa august leitud murdunud teraga mõõk ja selle osised.
Roosipõõsa august leitud murdunud teraga mõõk ja selle osised. Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Veidi rohkem kui aasta tagasi otsis üks noormees magnetiga Pärnu jõest kaduma läinud lante, aga leidis hoopis haruldase hellebardi. Nüüd saame jälle teatada põnevast leiust Järvamaal.

Sel nädalal oli Paides Järva maavalitsuse hoones asuvas muinsuskaitseameti Järvamaa osakonna ruumis palju ootusärevust. Nimelt tuli ühel hetkel maakonna vaneminspektori Karen Klandorfi meiliaadressile kiri, kus meesterahvas teatas roosipõõsale augu kaevamise käigus leitud terariistast.

Tupes olev mõõk, täpsemalt see, mis oli sellest aastatepikkusest maa sees vedelemisest järele jäänud, ja tekstiilikatked (mõõga ümber kunagi arvatavasti mässitud riie – toim) jõudsidki teisipäeval Klandorfi lauale. Kohe võttis Klandorf ühendust Järvamaa muuseumi teadusjuhi Ründo Mültsiga, kellega koos leidis ta, et ilmselt lühikeseteralise pistodaga tegemist ei ole, kuid  terariist võib pärineda 1800. aastatest ning olla murdunud teraga paraadmõõk. Üks samasugune mõõk oli võrdluseks muuseumi kogust võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles