Sõidueksam valmistab endiselt paljudele raskust

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklik sõidueksam on osutunud juhilubade soovijate jaoks kõvaks pähkliks.
Riiklik sõidueksam on osutunud juhilubade soovijate jaoks kõvaks pähkliks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aasta esimese nelja kuuga on maanteeamet vastu võtnud 10 902 sõidueksamit, mida on 358 eksamit rohkem kui eelmise aasta samal ajal. Samas sooritab selle endiselt vaid 46 protsenti eksaminandidest, mis oluliselt pikendab eksamile pääsu järjekordi. Eksamile on jätnud ilmumata 229 soovijat.

 

Maanteeameti eksamiosakonna juhataja Tarmo Vanamõisa selgitab murekohtade tagamaid: „Järjekordade probleem on aastate lõikes olnud läbiv ja eriti suureneb see suveperioodil, kus korraga soovib eksamile pääseda rohkem inimesi. Eriti suur on see B-kategooria eksamite puhul. Pikkade järjekordade tõttu kannatavad need autokoolide õpilased, kes on koolist saanud piisava ettevalmistuse ja oleksid kohe valmis eksamit sooritama. Neil tuleb eksamile pääsu kauem oodata, sest vähema, kohati puuduliku ettevalmistusega juhikandidaadid tulevad liiga vara eksamile, sest kõik autokoolid ei panusta õppesse ja ettevalmistuse kvaliteet on kohati küsitav ning see mõjub halvasti edumeelsematele autokoolidele“.

Läbikukkumise kõrval on Vanamõisa selgitusel probleem ka eksamitele mitteilmumine. "Praeguse seisuga pole eksamile tulnud 229 isikut, mis on ühe eksamineerija kahe kuu töömaht," lausus ta.

Vanamõisa märkis veel, et eksamitel torkab silma ka üks nn uue aja probleem: nutipõlvkonnal on raskusi eksami vältel keskendumise ja iseseisvalt liiklemisotsuste vastuvõtuga.

Tarmo Vanamõisa paneb kõigile autojuhiks pürgijatele ja ka autokoolidele südamele, et sõidueksamile tuleb tulla valmistunult ja kui juhtub, et mingil põhjusel ei saa kokkulepitud ajal eksamit sooritada, siis sellest teada anda kolm päeva ette.

Alates tänasest on eksamineeritaval võimalik enda sõidueksami protokolli vaadata maanteeameti e-teeninduse postkastist aadressil https://eteenindus.mnt.ee/main.jsf Eksamiprotokolli vaatamine eeldab e-teenindusse sisse logimist.

„Sõidueksamilt läbikukkunud õpilane ei suuda väga tihti hiljem enda õpetajale ega vanematele selgitada, miks eksam ebaõnnestus. Seetõttu muudame eksamiprotokollid õpilastele kättesaadavaks. See on hea materjal eksamil tehtu üle vaadata ja hiljem ka ennast täiendada,“ selgitas Vanamõisa.

Eksamite läbimise statistikaga autokooliti esimese kolme kuu jooksul saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles