Tutvu maakonna laulu- ja tantsupeo peategelastega

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eliisa Vellama

Eeloleval nädalavahetusel Türil aset leidval Järvamaa laulu- ja tantsupeol «Mulle jääd, Järvamaa» on koos taidlejatega laval ka neli peategelast, kes peo jooksul kasvavad koos lauljate ja tantsijatega, kujutades ühe sõpruskonna elu kodukoha pinnal. Eelmisel nädalal said järvalased tuttavaks Priidu ja Riinuga, sel nädalal tutvustavad end Kati ja Rein.

Kati on tagasihoidlik, kuid sisemiselt enesekindel Eesti naine. Ta teab, et elus saab kauni välimuse ja kontrollitud väljaütlemisega kõike, kui vaid osata püsida õigel rajal ning hoida sihti silme ees. Armumine ja armastus on Kati kõige suuremad nõrkused. Kaks asja mida ta absoluutselt ei salli on valetamine ja see, kui ta hommikul ärkab ja õues sajab vihma. Päike paneb Kati hinge särama, sest sellisel päeval tunneb ta end kui haldjas keset muinasjutumetsa. Katit tema kolmes eluetapis kehastavad Keitlin Jüristo, Paula Kivimäe ja Taive Saar.

Keitlin on tüdruk, kelle imeline lauluhääl paneb kuulama ja toob kananaha ihule. Ta on hoogsalt kiikuma pannud kohaliku lauluvõistluse „Lauluhäll“, tiirelnud edukalt Eesti Televisiooni saates „Laulukarusell“ ja laulnud duetti isegi koos Nele-Liis Vaiksooga. Lisaks õpib ta Paide muusikakoolis kolmandat aastat klaverit. Kõige selle kõrvalt leiab ta veel aega, et koolitöid teha, sõpradega noortekeskuses, rulapargis aega veeta, ratastega sõita ning lauamänge mängida.

Kas Sulle jääb Järvamaa?

Jääb, sest siin on minu kodutunne. Kodu võib ehitada ükskõik kuhu teise maakonda, kuid kodutunnet ehitada ei saa, seda peab tundma.

Mis värvi on Järvamaa?

Järvamaa on Eestimaa süda ja punast värvi. Punane on armastuse ning elujõu värv.

Paula on alustas laulmist juba päris pisikese tüdrukuna ning teeb seda tänaseni. Ilmselt on iga Järvamaalane tema häält kuulnud, sest Järvamaa üritustel on ta esinenud kümneid kordi. Lisaks on ta olnud vabatahtlik Arvamusfestivalil ja ühe Eesti suurima moekonkurssi MoeP.A.R.K. korraldusmeeskonnas.

Kas Sulle jääb Järvamaa?

Mulle jääb Järvamaa. Alati. Siia on hea tagasi tulla, nagu ühte suurde kindlusesse, kus on tuttavad näod ja hea olla.

Mis värvi on Järvamaa?

Järvamaa on rohelist värvi.

Taive elab oma tavalist elu püüdes olla kõiges, millega kokku puutub, pühendunud ja hoolas. Ta on enda sõnul lihtne maanaine, kes ei pelga tööd ega armastust.

Kas Sulle jääb Järvamaa?

Järvamaa jääb alati mu südamesse, sest olen siin elanud juba veerandsada aastat ja siin olen üles kasvatanud oma kolm last. Ma ei luba, et … suren Järvamaal, sest mine tea, mis pakkumisi elu toob ja kuhu mu otsused mind pensionieas rebivad, kuid minu südamest ei rebi Järva maakonda enam miski.

Mis värvi on Järvamaa?

See on keeruline küsimus, sest värvid tähendavad mulle palju. Nagu on elul Järvamaal palju nüansse, nii on väga keeruline välja tuua ka ühte konkreetset maakonna värvi. Soojad, tumedad toonid – äkki küps sügisene vahtralehe oranž on see õige värv millega mu tunne kokku võtta.

Rein teab, et haridus viib elus kaugele ning rumalus on kõige kurja algus ja lõpp. Raamatutarkuses tingitud eluvõõra oleku najal tehtud otsuseid kahetsedes suudab Rein end vahel ka sõpradega võrdsustada, et harvadel juhtudel nautida elu "pahupoolt". Eelkõige naudib raamatute lugemist ja tundmatute mõistete ning keelte uurimist. Saatuse poolt on Reinule ette nähtud aga hoopis teistsugused keerdkäigud. Reinu tema kolmes eluetapis kehastavad Oliver Veimer, Erik Mikussaar ja Erich Einstein.

Oliver on Retla-Kabala kooli õpilane, kes õpib ka Türi muusikakoolis ventiiltrombooni ja klaverit. Ta laulab Türi poistekooris ja Kaarel Orumägi laulustuudios ning on näitleja üle-eestilises noorte muusikaliteatris. Veel meeldib talle tegeleda robootika ja tuletõrjespordiga.

Kas Sulle jääb Järvamaa?

Jah jääb küll, sest see on minu kodu.

Mis värvi on Järvamaa?

Minu jaoks on Järvamaa punane, sest see on Eesti süda, ka mina kannan Järvamaad alati oma südames ja roheline, sest on palju rohelust.

Erik on vanem vend Mikussaare poistest. Järvamaalased teavad teda ilmselt tema muusikaalase aktiivsuse poolest. Enamasti kirjutab ja esitab ta muusikat, kas siis oma venna või mingisuguse muu koosseisuga.

Kas Sulle jääb Järvamaa?

Mulle jääb Järvamaa, sest siin tunnen ma ennast kodus ja mitte miski ei tee mind rahulikumaks kui olla Järvamaa maastikel ilma mingisuguste mägede ja meredeta. Olen kogu oma elu Järvamaal elanud ja selle ajaga on tekkinud selline side mida on võimatu lõhkuda. Ma tunnen, et Järvamaa vajab mind ja mina teda.

Mis värvi on Järvamaa?

Järvamaa on kuldsepoolne kollane. Nisupõllu värvi võibolla.

Erich on Järvamaal tuntud kui teatripisikust nakatunud tegelane, kes naudib teatris käimist vähemalt sama palju kui teatri tegemist.

Kas sulle jääb Järvamaa?

Olen Järvamaal elanud ja toimetanud 30 aastat, Järvamaa jääb ikka minu südamesse!

Mis värvi on Järvamaa?

Järvamaa on oma looduse värvi ja see on siinmail roheline!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles