Uus söögikoht tutvustab Armeeniat toidu kaudu

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paides Pärnu tänaval kuhu keskmine linlane on aastaid teadnud minna autot remontima, avab järgmisel nädalal uksed Armeenia-päraseid grillroogi pakkuv 4Venda Grill & Cafe.

Ettevõtmise taga ongi Armeenia päritolu Gevorkjanide pere. Kuigi söögikoha nimi justkui viitaks, et grilli ja leti ääres hakkavad tegutsema pere kõik neli venda ehk Austraalias kunstiga tegelev Paruir, Leedus toitlustusäris tegutsev Mher, pikalt meremehena  Helsingi–Peterburi liinil teenindava personali ülemana sõitnud Levon (praeguse nimega Leo Roos) ja püstijalakoomikuna tuntud Tigran, see nii siiski ei ole.

Grillmeistrina asub tööle koha omanik pereisa Ferdinant ja tal on abis Leo.

Leo Roos täpsustas, et uus toitlustuskoht valmistab ennekõike grillroogi, kuid valikust ei puudu ka hamburgerid ja magustoidud, näiteks meekook kreeka pähklitega. «Meie eesmärk on pakkuda Armeenia rahvustoite nüüdisaegses võtmes,» tutvustas ta. «Ammustel aegadel olid armeenlased tuleusku ning sealt on meie kultuuri tulnud paljud toiduvalmistusega seotud traditsioonid. Peaaegu kõik meie toidud köögiviljadest liha, kana ja kalani tulevad otse grillilt, otse tulelt.»

Roos lisas, et ehitama hakkasid nad eelmise aasta lõpus, kuid toitlustuskoha idee kerkis üles juba suvel. «Isa arvas, et remondiga võiks lõpetada ja pensionile minna, kuid endale tuleks leida mõni hobitegevus,» sõnas ta.

Selleks neljapäevaks olid  toitlustuskoha ettevalmistused jõudnud peaaegu lõpule. Endise autoremondigaraaži kõrval asuvatest kontoriruumidest on saanud kolme lauakese ja kümmekonna tooliga söögisaal, sisustatud on ettevalmistusköök ja viimast lihvi saab grilliruum.

Üks legendaarseim liharoogi pakkuv Järvamaa toitlustuskoht on Mäos tegutses Sämmi Grill, mis on nii omade kui ka läbisõitjate kõhtu täitnud paarkümmend aastat.

2015. aasta sügisel avaldas Sämmi Grilli juhataja Merle Mutli Järva Teatajale, et neile on aastatega toonud edu hea ja maitsev toit. Just püsikäijatele mõeldes ei kipu koha eestvedajad ärimudelit muutma.

2014. aasta sügisel avas Sämmi Grill uksed Lääne-Virumaal Haljalas. Mäos ja Haljalas on Mutli ütlust mööda inimestel erinevad lemmikud. Igale lihale jagub sööjaid, kuid see ei tähenda, et igapäevaelu oleks lillepidu. «Kuigi Järvamaal käime sissetallatud rada ja püsikliente jagub, tuleb toitlustusäris end tõestada iga päev,» ütles ta siis Järva Teatajale.

Leo Roos selgitas, et esmalt tahavad nad 4Venda Grill & Cafe toimima saada ja siis vaatavad edasi. Kui läheb hästi, võib laieneda ka näiteks endisse garaaži. Vahe on suur: söögisaal on 16-, aga garaaž 60ruutmeetrine.

Kõik ruumid on perekonna omad, kellelegi renti maksta ei tule. See asjaolu peaks Roosi meelest kajastuma ka hindades, mis peaks kallimate roogade puhul küündima üheksa euroni. Omavalmistatud kotletiga hamburgeri peaks kätte saama paari euroga. «Meie plaan on arendada perekonnaäri, rääkida oma päritolulugu, pakkuda erilisi maitseelamusi, rõhutada vendluse olulisust, mitte teenida ulmelisi kasumeid,» rõhutas Roos.

Roos on nõus, et sellise äriga on Paides alustada raske, kuid ta lohutab end mõttega, et 2017. aastal oskavad inimesed hinnata uusi maitseid. «Maitse- ja toorainete valik on ülilai ning maailm on kõigile reisimiseks lahti,» lisas ta.

Võrdlust Sämmi Grilliga ja konkurentsi Leo Roos ei karda. «Kahe koha kontseptsioon on erinev. Meil on väga väike söögisaal ja ega ka parkimisega kiita ole, seega panustame rohkem kaasamüügile,» selgitas ta. «Tahame ajada oma kindlat asja, mitte kedagi matkida. Üritame mitte jääda paikseks, vaid näidata end ka mõnel väliüritusel.»

Uusi toitlustuskohti on Järvamaal viimastel kuudel avatud omajagu. Näiteks tegi mai algul Oisu rahvamajas uksed lahti kohvik Juuli, aasta alguses hakkas Türil tegutsema pitsa- ja pastaroogi valmistav Pizzaria.

Samuti on Järva Teataja kirjutanud, et Türi jaamahoones avab suvel uksed uus söögikoht.  OÜ Vaksali Kohvik juhatuse liige Gerly Tarius ütleb leheloos, et nad teevad koostööd Tallinna restoraniga Caravan Grill, mida muuhulgas tuntakse Armeenia köögi järgi.

4Venda Grill & Cafe on sööjate ootel arvatavasti alates uue nädala lõpust. Lahtiolekupäevad ja -kellaajad on täpsustamisel, kuid ilmselt on koht suletud ühel päeval nädalas kas pühapäeval või esmaspäeval, ning avamispäevadel on kella 16st 17.30ni paus. Siesta ja ettevalmistus õhtuseks ajaks, nagu põhjendasid koha eestvedajad.

KOMMENTAAR

Siret Pihelgas

Paide linnapea 

Linnapea Siret Pihelgas Paide gümnaasiumis / Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja/ Scanpix
Linnapea Siret Pihelgas Paide gümnaasiumis / Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja/ Scanpix Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Iga uue toitlustuskoha Paide linna lisandumine on väga hea uudis. Arvan, et siin pole tegemist vaid äriidee teokstegemisega, vaid ka kogukondliku patriotismiga. Need kaks asja käivad käsikäes. Koha eestvedajad on ju kohalikud inimesed.

Ma ise olen igati grilltoitude usku. Ameeniapärased grillroad kõlavad väga põnevalt. 

Seda, et Paides toitlustuskohti napiks öelda ei saa. Lõunat saab võtta väga paljudest kohtadest, küll aga on murekohaks see, et õhtuti ja nädalavahetustel on kohavalik väga kesine. 

Olen ise päris aktiivne eri toitluskohtade külastaja. Kui mul oleks lõuna ajal on vähegi vaba aega, siis eelistan ka ikka väljas süüa. Kui aga tööpäevad lähevad väga pikaks, oleks väga mugav ka tööpäevaõhtuti sööma minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles