Soovin väärikat valimisvõitlust ja edasiviivat debatti (2)

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pipi-Liis Siemann
Pipi-Liis Siemann Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Järvamaa omavalitsuste liidu juhatuse esimees, Isamaa ja Res Publica Liit

Pipi-Liis Siemann

Türi vallavanem

Valimiskampaaniad on alanud ja hakkajamad juba silm silma, hammas hamba vastu võitlusse asunud.

Lugenud Järva Teatajast Sotsiaaldemokraatliku erakonna avalööki, milles piirkonna esimees Lauri Läänemets värvikalt Türi valla elu kirjeldab, tunnen enamasti tasakaaluka ja vastastikku lugu pidava valitsemiskultuuri pooldajana vastutust anda kõigile kandideerijaile kaasa omapoolseid soove.

Loomulikult on need subjektiivsed ja teen seda vaid töökogemuse põhjal, kasutades oma arvamuse ilmestamiseks peamiselt lähikonnast võetud näiteid.

Oleme tõepoolest nii-öelda võistlejad, kuid peaksime jääma oma käitumises eelkõige väärikaks. Ainus ega õigeim tee oma headust tõendada pole konkurentide halvustus, seni omavalitsustes tehtu, samuti paljude inimeste meeskonnatöö lahmiv mitte millekski nimetamine.

Soovitaksin kõigile sõltumata erakonnast mitte solvata seniste vallavalitsuste, lasteaedade ja koolide töötajaid. Need on meie inimesed, suure ja tänuväärt töö tegijad, kellega koos peame ka edaspidi parimat püüdlema.

Kvaliteet, milleni meie omavalitsuste asutustes on jõutud, põhinebki omavalitsusjuhtide kantavatel väärtustel ja juhitud arengul: töökeskkond, palk, suhtumine ja inimeste väärtustamine.

Ainult selline suhtumine ja arengu läbimõeldud kavandamine annab tulemusi, juhuse läbi ega kogemata püsivalt häid tulemusi juba ei saavuta.

Usun, et viisakat poliitilist joont järgides hoiame oma kogukondade inimesi, ei lõhu nende usku koostöövõimelistesse poliitikutesse ega toida arvamust, nagu oleks poliitika ka kohalikul tasandil vaid üks sopaloopimine ja räpane asi, millesse mõistlik inimene ei sekku.

Vastupidi – soovin, et aina rohkem inimesi Järvamaal julgeks ja tahaks kodukoha arenduses kaasa rääkida, kartmata halvakspanu ja mahategemist ainuüksi enda valitud seltskonna või väärtuspõhise maailmavaate pärast.

Avastades Ameerikat tee kindlaks, ega keegi seda juba avastanud ole!

Veidi laiema ja avara pilguga ringi vaatamine tuleb sellel teel vaid kasuks. See, mis on väikeses vallas ainukordne ja uuenduslik, on paljudes meie omavalitsustes, ka Türi vallas, juba aastaid päris tavapärane.

Olgu selleks siis digitarkused, õpetajate ja õpilaste rahvusvahelised projektid ning kogukonna ja vabatahtlike kaasamine nii otsuste tegemisse kui ka kohaliku elu tõelisse korraldusse.

Nüüdisaegses ja edumeelses omavalitsuses pole juht enamasti tingimata see, kes vahvalt lumememme veeretab, küll aga on tema ülesanne teha strateegilisi otsuseid.

Sadade töötajatega organisatsioonis, nagu on Türi ja Paide omavalitsused, on tippjuhi ülesanne luua keskkond, kus asutused osutavad kvaliteetseid teenuseid, kodanikule ja ettevõtjale on asjaajamine kiire, nüüdisaegne ja mugav, hädasolijatele antakse ühisest rahakotist abi, kus kõigi eluvaldkondade töötajad saavad teha oma tööd hästi, neil on selleks vahendid, võimalused ja sära silmades. See on omavalitsuse juhi töö!

Nii nagu on näiteks Türi noortekeskuses, kust ühiste eesmärkide seadmisel tulevad noortepärased, uuenduslikud ideed; Türi valla koolides, kus tugisüsteemid on kindlasti kõige eesrindlikumad kogu Järvamaal, kus digipööre sai alguse ammu enne, kui see jõudis näiteks naaberomavalitsusse Väätsale.

Nagu on meie paljudes kodanikuühendustes ja tublimates külaseltsides Taikses, Villeveres, Rassi külas, kus vald toetab isetegemise, kodanikuaktiivsuse ja kogukondliku eluviisi teket.

Nagu on Järvamaa esimene kaasav eelarve, mis lõi lisaks tavapärastele toetusvõimalustele veel väga suurt hulka inimesi kaasavaid ettevõtmisi.

Oleme Türi vallas sellega auga hakkama saanud. Kõigi asutuste eelarved on kasvanud, töötajate palgad konkurentsivõimelised, koolide edukust näitavad olümpiaadivõidud ja medalisaak, aga ka elus toime tulevad ja edukad vilistlased.

Lasteaedade suurepärase töö tagavad õpetajate ja nende abide nüüdisaegsed töötingimused, inimväärne palk ning areng nii õpikeskkonna kui ka inimeste koolitamise puhul.

Olen uhke, et oleme viimastel aastatel Türi vallas loonud ja toetanud edukaid meeskondi, julgustanud uusi algatusi ning vähendanud raiskamist, majandades säästlikult ja saades nii aina rohkem raha just uuenduslike tegevuste tarbeks.

Soovides olla edaspidi koostöövõimeline ja tugev Järvamaa, on kindlasti oluline panustada juba praegu ühistesse plaanidesse, vastutada järgmisel, nii-öelda üleminekuaastal järvakatele tähtsate asjade säilimise eest, nagu laulu- ja tantsupidu, traditsioonid ja maaelu võimalikkus.

Seepärast, hea juhiks pürgija, ära hoia kõrvale ühistegemistest ega eelista omavalitsuste arupidamistele isikliku kampaaniaga tegelemist.

Koostöö ei teki tühjalt kohalt ega ole vaid sõnakõlks, see nõuab usaldust ja lubaduste pidamist, panustamist ja vastutuse võtmist. Kahjuks pole kõige suurema suuga jutuvestjad seni olnud alati just kõige kindlamad partnerid ega ka võetud kohustuste täitjad.

Nii valisime äsja JOLi aseesimeheks uue omavalitsusjuhi Lauri Läänemetsa asemele, sest ta on saanud päris harva aega Järvamaa asjades kaasa lüüa. Head kavatsused ja suured unistused jäävadki vaid sõnavahuks, kui tegelikuks koostööks tahet ei leita.

Pärast meid ei tule veeuputus! Seepärast tee oma tööd nii, et juhi võimaliku vahetuse korral see kõige tähtsam, valla või linnarahvas ei kannataks.

Ära löö käega, ära pühendu vaid lindilõikamistele ega kavanda avamisi iga hinna eest enne valimispäeva. Türil oleme toiminud vastutustundlikult: oleme valla majandamise just viimase kuue aasta jooksul olulisel määral korda teinud, ei ole meie asutustes enam eest kukkuvaid aknaraame, näruseid palkasid ega ühtlaselt viletsaid töövahendeid.

Juhile, kes peaks minu tööd jätkama, jääb rõõm näha kohe algavat perearstikeskuse, spordihoone ja koolimaja ehitust, valla teede ja tänavate senisest suurema mahuga remonti ning korrastatud asutusi – korralik eeltöö ja keerulised otsused on selleks tehtud.

Seekordsed valimised on erilised ka omavalitsuste ühinemise tõttu. Ühinemise eestvedajana olen teinud ettepaneku panustada ühiselt jõulisemalt kõige suurematesse valupunktidesse, nagu teed ja tänavad, kiire ja paindlik asjaajamine ettevõtjatega, kvaliteetne elukeskkond, aga ka kiire internetiühendus.

Need asjad on loodetavasti kõigi meie omavalitsuste järgnevate aastate prioriteedid. Soovides kasutada oma ressursse mõistlikult, on vaja kainet pead ning ka oskust teha õigeid asju õigel ajal.

Nii tuleb kindlasti uuenduslikke lahendusi katsetada, hästi töötavaid lahendusi kohandades üle võtta, kuid isiklikult arvan, et meie ülesannete hulgast vaid ühe, endale ehk enim huvi pakkuva ja meeldivaga ei tohi tegeleda teiste valdkondade arvel.

Hea ja püsiv elu Järvamaal põhineb siiski tasakaalul ja stabiilsel alusel, vaid sellelt pinnalt saavad kasvada säravad algatused, nagu nüüdisaegsed transpordilahendused, targad töökohad, aga ka elanike rahulolu ja uhkus oma kodukandi üle.

Maine ja usaldusväärsus on kindlasti kõigile Järvamaa inimestele väga olulised. Türi, Väätsa ja Käru valla ühinemiseks valmistudes peame näiteks Türi valla poolt kahjuks mõnigi kord naabritele Raplamaalt selgitama, et pidev hilinemine ja võetud ülesannete unustamine pole tegelikult Järvamaa märk.

Kokkuvõtteks. Kallis kaaslane ja konkurent! Meil kõigil on kindlasti häid ideid ja suurepäraseid soove, kuidas elu Järvamaal edasi viia.

Selleks et pärast oktoobrikuud mõru maik suus poleks ja kogukonna huvides tehtav koostöö jälle üle kivide ja kändude komberdama ei peaks, kutsun siinkohal kõiki üles intelligentsele, üksteisest lugupidavale ja tulevikku suunatud debatile.

Enesekiituse rasket tööd ei saa teistele jätta, aga eneseväärikus, mis teisi alavääristada ei luba, ning juhile hädavajalik võime näha suurt pilti, erinevate osaliste rolli selles ning õiglane hoiak tunnustada õigete otsuste ja asjalike tegude tegijaid näitab vaid inimese haritust, suhtlusoskust, koostöövõimet ning juhi tööks vajaliku kompetentsi olemasolu.

Vastandumine kui tavapäraseim, kuid mis seal salata, sageli siiani töötav relv on tegelikult ikka väga eilne päev. Uuenduslikku lähenemist, edukat valimiskampaaniat ja vastutusrikast lubaduste tegudeks tegemist!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles