Saksa parun näitas Väätsal oma 200 aasta vanust leiutist

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Merit Männi/Järva Teataja

Väätsal tähistati täna jalgratta 200. sünnipäeva, selle olulise tähtpäeva puhul käis kohalikke tervitamas ning oma jooksuratast demonstreerimas Saksa parun Karl von Drais.

Jalgratta sünnilugu seostatakse siiani enamasti Karl von Draisiga, kes ühendas 19. sajandi alguses kaks vankriratast puitraamiga ja lisas raamistikule sadula. Sõitmine toimus jalgadega lükates. Ka varem oli loodud jalgratast meenutavaid jooniseid.

Šoti sepp Kirkpatrick MacMillan ehitas 1839. aastal esimese nn tänapäevase jalgratta, kinnitades tagaratta külge pedaalid. Oma sõiduki demonstreerimiseks sõitis ta külateedel kümne tunniga 112 km. Ta oleks ehk rohkemgi sõitnud, kui ta poleks üht neiut pikali ajanud ja seetõttu ohtliku sõidu eest vanglatrellide taha sattunud. 1845. aastal lisas prantslane Pierre Michaux jalgrattale pidurid, 1850.–1860. aastatel paigutasid prantslased Pierre Michaux ja Pierre Lallement jalgratta suurendatud esiratta külge pedaalid. Nende jalgrattaid kutsuti kondiraputajateks ning need koosnesid rauast, raamist ja puust ratastest. Nende ratastega oli raske sõita ja ohtlik kukkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles