Järvamaale suured lennukid toonud õppus saab läbi

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
C-130 Koigi lennuväljal
C-130 Koigi lennuväljal Foto: Kuido Saarpuu

Täna lõppeb Eestis kaks nädalat kestnud õppus Saber Strike, teistes Balti riikides ja Poolas kestab tegevus 24. juunini. Õppuse viimases osas sooritasid NATO lahingugrupi üksused eile kaitseväe keskpolügoonil rünnaku tankide ning jalaväe lahingumasinate toetusel.

1. jalaväebrigaadi ülema kolonel Veiko-Vello Palmi sõnul oli õppuse Saber Strike peamine eesmärk viia lõpule NATO lahingugrupi integreerimine brigaadi koosseisu. "Maastikul nähtu põhjal võin öelda, et olime selles edukad ning üksuste koostegutsemisvõime paranes selle harjutuse käigus veelgi. Briti, Prantsuse, Taani ja Eesti sõdurid tegutsesid ühtse üksusena 1. jalaväebrigaadi juhtimisel," ütles kolonel Palm.

Saber Strike Eesti osa esimeses etapis harjutasid Scoutspataljoni ja liitlaste lahingugrupi üksused koos Soome ja Ameerika Ühendriikide üksustega erinevate lahingülesannete täitmist kompaniide koosseisus. Sel nädalal jätkus õppus brigaadi koostegevusõppega, mis algas viivituslahingu ja vasturünnaku harjutamisega ning lõppes liitlaste lahingugrupi rünnakuga Scoutspataljoni mehitatud kaitsepositsioonide pihta.

Jalaväeüksuste tegevust toetasid nii liitlaste lahingutankid Challenger 2 ja Leclerc, jalaväe lahingumasinad Warrior kui ka Scoutspataljoni kasutuses olevad CV9035EE jalaväe lahingumasinad. Maaväele tagasid õhutoetuse Ühendriikide 10. lahingukopteribrigaadi kopterid AH-64 (Apache) ning UH-64 (Black Hawk).

Saber Strike on Balti riikides ja Poolas peetav Ameerika Ühendriikide maaväe iga-aastane õppus, mille juhtriik on sel aastal Läti. Kokku osaleb õppusel kaitseväelasi 20 NATO liitlas- ja partnerriigist, Eestis harjutas ligi 1500 kaitseväelast Eestist, Ühendkuningriigist, Prantsusmaalt, Taanist, Ameerika Ühendriikidest ja Soomest peamiselt kaitseväe keskpolügoonil, Tapal ja Ämaris.

Õppuse raames harjutatakse veel üksuste liikumist Poola ja Leedu vahelisel maakitsusel, varustuse eelpaigutamist, merejalaväelaste üksuse maabumist Lätis ja erinevate väe- ning relvaliikide vahelist koostööd ja erinevaid lahingutegevusi.

Õppuse raames maandusid pühapäeval Koigi lennuväljale ka suured transpordilennukid C-130.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles