Kirna mõisas rullub lahti helide maailm

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Kuidas mõjutab meid linnulaul, kas on olemas hommiku-, päeva- ja õhtumuusikat, millest sõltub meie muusikamaitse ja kas vaikus on ka heli? Seda kõike selgitab pühapäeval Kirna mõisas teadliku vibratsiooni kaaslooja Ermo Kattago (pildil).

Ise ilmaga kostab loodusest erinevaid helisid. Sageduspõhise metoodika «Teadlik vibratsioon» kaaslooja ja treeniv rännakupraktik Ermo Kattago, kuidas mõjutavad meid looduse helid?

Kõik looduse helid, nagu kevadine linnulaul, suvine vetemühin, sügisene lehtede langemine või talvine lumekrudin, on väga positiivsed ja sobivad keskkonda. Need on helid, mida on ilus kuulata ja mis oma loomulikkuses mõjuvad turvatunnet tekitavalt ja rahustavalt.

Loomulikud helid annavad alateadvusse signaali, et kõik on hästi. Linnud laulavad ju siis, kui neid miski ei ähvarda.

Looduses võib hoopis ärevaks teha vaikus, see on selles keskkonnas ebaloomulik. Samuti saab keha ohusignaali, kui tajume tundmatut heli või vibratsiooni, nägemata selle põhjustajat, või ka heli, mis sarnaneb ohtliku kiskja tekitatavaga.

Ka liiklusmüra, linnakeskkond üldse põhjustab meie kehasse kuhjudes tasakaalutust, pinges olekut ja stressi. Uuringud on näidanud, et ainuüksi liiklusmüra keskkonnas, näiteks linnas elamine suurendab inimeste südame- ja veresoonkonnahädade esinemissagedust.

Ka kontserte on selliseid, kuhu mina enam pidama ei jääks, kuid siinkohal ma üldistada ei taha.

Millist mõju avaldavad meile raadiost, telerist tulevad helid?

See, milliseid helisid keegi tahab kuulata, on minu arust suuresti tunnetuslik. Mina küll tunnetan, mis heli, kui palju ja mis ajal ma kuulata tahan. Usun, et nii on igal inimesel.

Pole olemas nii-öelda õiget hommiku-, päeva- või õhtumuusikat, vaid muusika, mida tunnetame oma kehaga, mis meid kõnetab. Kui kellegi emotsionaalne seisund on selline, et ta tunneb samastumist muusika poolest raske metalliga, siis ta seda kuulabki ja see on tema jaoks harmoonia.

Mina kuulan raadiot ja vaatan telekat väga valikuliselt ja vaid info saamise pärast. Reklaamides kasutatavad helikombinatsioonid pole mulle hästi vastuvõetavad ja mitte kõigis filmides kasutatav muusika samuti.

Neis filmides, mida teadlikult vaatan, naudin ka helitööde sobivust. Kindlasti pole need teleris jooksvad seriaalid.

Kuidas mõjutab vanus helide vastuvõtlikkust?

Muusika selekteerivus kindlasti muutub, kuid kas seda saab seostada vanusega. Minu arust pigem teekonnaga, kuhu oma eluga oleme jõudnud, ja see on jällegi inimeseti väga erinev.

Teismelisena võisin kuulata kõike seda, mida teisedki noored. Täiesti mõttetu, võib öelda, et isegi häiriv, tundus siis klassikaline muusika. Praegu tunnen, et näiteks Arvo Pärdi muusikat kuulata on väga meeldiv.

Kas helid võivad ka ravida?

Jah, kindlasti. Keha sageduspõhine tasakaalustamine helidega on võimalik läbi tekkiva vibratsiooni, mis mõjutab meie rakkudes olevat infot.

Siingi on iga inimene erinev ja vaid kogemustega heliterapeudil on oskus näha, kuidas erinevad helid tema keha erinevatest energiakeskustest tagasi peegelduvad.

Sõltuvalt sellest, kas heli muutub aeglasemaks või kiiremaks, saab teha järeldusi inimese olukorra kohta ja teda aidata, tutvustades tema kehale vajalikke sagedusi, et luua tasakaalu ja harmooniat.

Kirnas teeme heliteraapiasugust mudelit, mis on palju vabam, loomingulisem ja universaalsem ning kohandatud suurele hulgale inimestele.

Heliteraapia keskendub inimese kehavõngete harmoonia taastamisele, on holistiline ehk inimese keha tervikuna käsitlev teraapia, kus muutusi tekitatakse sageduste abil.

Heliteraapia muudab inimese ajutegevust, avades ligipääsu pinna all peituvale teabele.

(Rohkem teavet saab aadressilt www.heliteraapia.ee)

Kas helidega on võimalik kahju teha?

Helidega on võimalik ka kahju teha. Meie kasutame Tiibeti sepistatud kausse, nende spekter on mitmekesine ja kahju teha pole võimalik.

Kasutame ka puhta siinusheliga mäekristallist kausse ning nendega õigeid intervalle ja järjestusi kasutades on võimalik tekitada olukordi, kus inimesel kerkivad esile helidest tuleneva teadvuse seisundi muutusega tugevad emotsioonid.

Kui ülestõstetud pinged jätta lahendamata, on see kui katkestatud rännak, kus emotsioonid on välja toodud, aga inimene on jäetud seejärel ilma lahenduseta ripakile. See võib olla inimesele kahjulik ja nii ei või teha. Kõik tuleb viia lõpuni ja otsad kokku sõlmida.

Sobilik toit kasvab meie lähiümbruses, kuidas sobivad meile teiste maade helid?

Meie ei tegele teiste maade, vaid täpselt disainitud helidega. Rahvus pole nende juures üldse oluline.

Kui tihti tasub heliseansse teha?

Kui heliseansse võtta eesmärgiga kutsuda esile muutusi, siis esimesed kolm korda võiksid olla ühenädalaste vahedega, seejärel paar korda kahenädalase vahega. Edasi on väga tõenäoline, et inimene tajub ise juba täpselt, kui ta heliseanssi vajab.

Kui siis tekib kindel sisetunne, et see on see, mida ma vajan, siis võib nii jätkata pikka aega.

Milliseid heliteraapia võimalusi on Järvamaal?

«Teekond» on grupile disainitud kogemuslik sündmus, mis lähtub heliteraapilistest põhimõtetest ja mõjub teraapiliselt, kuid ei ole heliteraapia.

Heliteraapia on siiski personaalne seanss, mille kestel saab pühenduda ühele inimesele.

«Teekond» on meil plaanis teha Eesti eri paigus järjepidevalt, üks neist kohtadest on ka Paide. Koht ja aeg on veel täpsemalt kokku leppimata, kuid Paide on kindlalt selline koht, kus seda võiks teha.

Kas vaikus on ka heli?

Heli on vibratsioon, mis kandub edasi läbi elastse keskkonna, näiteks läbi õhu või läbi vee. Enda kehas olles täielikku vaikust kogeda on võimatu, sest hakkame kuulma ja tundma oma südamelööke, vere pulseerimist soontes ja muudki, mis kehas toimub.

Vaikus saabub siis, kui mingit liikumist ega sellest tekkivat vibratsiooni pole.

Mida õpetate sel pühapäeval Kirnas?

Kirnas tuleb heliteraapiast inspireeritud «Teekond», millel saab kogeda helide tekitatud vibratsioone kehas ja energiaväljas.

Alguses tutvustame, mis toimuma hakkab, siis algab veidi üle tunni kestev kogemuslik seanss, kuhu soovitan kaasa võtta joogamati ja pealevõtuks pleedi.

Seansi ajal muutub vibratsioonidega aju sagedus ja töö, mis tähendab, et ka soojas ruumis võib järsku hakata külm või vastupidi, inimene võib tajuda palavust.

Lamades suudab inimene ennast paremini lõdvestada ja pleed ühtlustab paremini kehas toimuvat. Lõpus on võimalik soovi korral oma kogemust jagada, küsimusi küsida ja saada soovitusi. Tavaliselt on need jagamised väga huvitavad.

Oluline on, et inimesed tunnevad lahkudes, et nad on võimaldanud endale midagi head. Kindlasti esineb tajutavaid nihkeid pärast edasi, näiteks tasub jälgida unenägusid ja muid märke.

Siin sõltub paljugi jälle inimesest ja sellest, kuidas ta paneb tähele endas toimuvat.

Kui kaua Kirnas seanss aega võtab?

Tund ja 45 minutit, millest tund ja 15 minutit on kogemuslik osa ja seda on hea vastu võtta lamades.

Võib juhtuda, et pärast «Teekonda» on inimesel soov viibida mõisapargis ja tunnetada enda tajude selgust väekohtade juures. Seda võimalust arvestades võib paar-kolm tundi ikka aega varuda.

Kas tulek eeldab ka eelteadmisi või piisab uudishimust?

Piisab uudishimust. Piisab tahtest lasta endal kogeda midagi uut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles