Loomaarst: ärge söötke koertele grillkonte

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahikoerte n
Jahikoerte n Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Koera söök on kont. Vale vastus! Suvistest grilliõhtutest ja jaanipäevast üle jäävat liha ning grillribi konte ei tohi koerale kindlasti sööta, rõhutas Sodalis OÜ Räpina ja Võru loomakliinikute loomaarst Piret Tobias.

Loomaarstidele on aasta kiireim aeg ikka jaanid ja jõulud. Miks? Sest siis hellitavad inimesed oma lemmikuid toiduga, mis kuulub inimeste toidulauale. „Söötes looma inimestele mõeldud toiduga, tehakse loomale karuteene,“ ütles Tobias.

„Grillitud või suitsutatud liha sisaldab ohtralt soola ja maitseaineid, mis võib koertel esile kutsuda allergilise reaktsiooni. Grillliha söömine võib loomadele põhjustada tugevaid seedehäireid, sealhulgas oksendamist, kõhulahtisust. Rasvase liha söömine võib aga esile kutsuda  kõhunäärme põletikku,“ hoiatas ta.

Tobias sõnas, et on näinud kondisöömisest rohkem pahandusi kui rõõmu. „Kondisöömise tagajärjel võib koeral tekkida kõhukinnisus, sooleummistused, kondi terav serv võib vigastada soole seina või isegi soole läbistada," selgitas ta. "Kondi närimisel on koerad vigastanud ka oma hambaid, konditükid on risti kinni jäänud koera suulakke. Need on ebameeldivad ja ohtlikud seisundid, samas on neid väga lihtne ennetada.“

Piret Tobiase sõnul tuleb erilist tähelepanu pöörata sellele, et grillribid ja -tikud ei jääks pärast suurt söömaaega kuhugi vedelema. „Ka kompostihunnikusse, kuhu loomad ligi pääsevad, ei tohi neid visata, sest koerad kaevavad need esimesel võimalusel välja,“ ütles ta. „Kuna koerad on võimelised ka grilltikud alla kugistama, rääkimata grillribidest, tuleb ka grillimise ajal veenduda, et loom ei pääseks grillilt head-paremat varastama ja hiljem kuuma grillresti lakkuma.“

Kui lõke on kustunud ja pererahvas magama läheb, tuleb ka loomad lõkkest eemale hoida – koer võib kogemata joosta uljalt üle lõkkeaseme siis, kui söed veel kuumad, hoiatas Tobias. „Kui loom saab põletada, tuleb anda kohe esmaabi: jahutada külma vee või külmakotiga ning nahakahjustuse korral viia loom loomaarsti juurde, kes siis aitab looma nii haava kui valu puhul,“ õpetas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles