Küla lugu jõudis kaante vahele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalepi küla andis sünnipäeva puhul välja kohalikku elu tutvustava raamatu.
Kaalepi küla andis sünnipäeva puhul välja kohalikku elu tutvustava raamatu. Foto: Kaanepilt

Kaalepi küla kogukond tegi endale 525. sünnipäeva puhul kingituse - välja anti raamat, mille kaante vahele on kogutud küla olevik ja minevik.

Albu vallas asuva küla raamatu koostamise taga olid mitmed kohalikud. Kaalepi küla seltsingu liige Tiina Kask, kes tegeles raamatu jaoks materjalide kokku kogumisega, rääkis, et külaraamatu väljaandmise idee oli juba ammu, kuid arhiivides kaevamine ja materjali kogumine võttis omajagu aega.

Raamatust saab muu hulgas lugeda Kaalepi mõisa ajaloost, millele lisavad värvi kohalike meenutused. Näiteks rääkisid oma mälestused möödunud sajandi keskel mõisas asunud ambulatooriumis arsti kohusetäitjana töötanud Amilde Rajasaar ja kohalik elanik Hirvo Rannu, kes meenutas oma lapsepõlveaegseid poisitempe mõisahoones.

Üle ega ümber pole saadud ka kolhoosielust. Raamatus on trükitud lugu Kaalepi kombainerist Endel Kanterist, kes sai üle küla poisiks, kuna koristas esimesena Ühisjõu kolhoosi põllul kombainiga vilja ja sellist masinat polnud kolhoosis veel tol ajal nähtud.

Lisaks saab lugeda küla traditsioonilistest tegemistest ja loodusest ning vaadata pildimaterjali nii küla praegusest seisukorrast kui ka möödunud aegadest.

Raamat anti välja Kaalepi küla seltsingu raha eest. «Tegelikult oli põnevat materjali mitme raamatu jagu, aga kahjuks oli rahaga natuke kitsas, sest eraldi projekti me selleks ei kirjutanud,» nentis Tiina Kask.

Kaalepi oli 2014. aastal Järvamaa aasta küla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles