Kadunud krutsifiks ilmus kabeli ukse taha (1)

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ambla koguduse õpetaja Tõnu Linnasmäe palub endaga ühendust võtta kõigil, kes krutsifiksi kadumisest, selle ajaloost või tagasi toomisest midagi teavad.
Ambla koguduse õpetaja Tõnu Linnasmäe palub endaga ühendust võtta kõigil, kes krutsifiksi kadumisest, selle ajaloost või tagasi toomisest midagi teavad. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Pikanäpumeeste eest pole vara kaitstud ei ilmalikes ega ka pühakodades. Harva juhtub, et aastakümnete eest varastatud ese tagasi tuuakse.

Ambla koguduses 33 aastat õpetajaks olnud Tõnu Linnasmäe läks 12. juuli hommikul kabeli ust avama, kui leidis ukse tagant maast krutsifiksi. Ristilöödud õnnistegija kuju tundus talle väga sarnane kabeli seinalt paar tosinat aastat tagasi varastatuga. «Vargus toimus enne, kui kabel kogudusele tagastati,» täpsustas Linnasmäe.

Kas krutsifiks on seesama, ei saa Linnasmäe esialgu kindlalt väita, kuid suurus näib esmapilgul klappivat. Samuti materjal. Linnasmäe ütlust mööda polnud Ambla kabeli krutsifiks mitte pronksist, vaid tavalisest mustast metallist, mis oli alumiinimumvärviga hõbedaseks võõbatud. Ta arvab Ambla kabeli krutsifiksi vanuseks vähemalt sadakond aastat, kuid mõned detailid viitavad lausa 19. sajandi teise poole sepatööle.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles