Galerii ja video: ratturid pandi Valgehobusemäel rängemail viisil proovile

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rajale kuhjatud suured kivid, järsud tõusud ja laskumised, hüpped- ratturid pandi Valgehobusemäel rängemail viisil proovile. Täna toimusid seal teatesõidud, homme on kord jalgrattakrossi Eesti meistrivõistluste eraldistartide käes.

Võistlussõidud peetakse 3,5 (lihtsam rajaversioon teatud võistlusklassidele) ja 4 km pikkusel ringil. 

«Rada kulgeb ümber keskuse ehk on ka pealtvaatajatele hästi jälgitav,» on keskuse juhataja Kalju Kertsmik Järva Teatajale varasemalt öelnud. «See rada, üks Eesti raskemaid omasuguste seas, on väga põhjalikult tehtud ja jääb meile püsirajaks.»

Võistluste korraldajaks on A&T Spordiklubi MTÜ koos Eesti Jalgratturite Liiduga.

Võistluste üks korraldaja Peeter Dedov selgitas, et krossivõistlused jõudsid Valgehobusemäele suuresti tänu Alari Kanneli initsiatiivile. „Tema pakkuski välja, et teeksime Valgehobusemäel võistlused. Käisime alaliidule mõtte välja ja nii see läkski,” meenutas ta.

Varasemalt on samad mehed mitmel aastal Valgehobusemäe rattamaratoni korraldanud. Rattakrossiraja ülesehitamiseks on kasutatud suuresti olemasolevaid metsaradu. Maratonirajaga kattumisi on vähe, et mitte öelda ülivähe

Alari Kannel selgitas, et Valgehobusemäel sõidetakse olümpiakrossi distsipliini, mis on maastikurattavõistluste kõige esinduslikum ala. „Võistlus peetakse 4-6 km ringil ning sõidetakse ühisstardist,” ütles ta. „Rada peab olema mitmekülgne, sisaldama tõusr-langusi ja erinevaid tehnilisi elemente. Ka peab rada olema pealtvaatajatele hästi jälgitav.”

Kannel lisas, et olümpiakross on Eestis olnud tõusulainel. „Eelmiste aastate võistlused on olnud samuti hästi korraldatud, kuid minu hinnangul jäi eelnevate võistluste puhul puudu korraliku võistluskeskuse osas. Leidsin, et Valgehobusemäegi on rattakrossi Eesti meistrivõistluste korraldamiseks ideaalne koht, sest seal on keskuse näol olemas vajalik taristu ning olemasolev suusa- ja matkaradade võrgustik annab võimaluse lihtsa vaeva kujundada võistlusteks sobilik rada,” sõnas ta.

Jalgrattakrossiraja planeerimine algas juba eelmise aasta varasügisel, talve lõpuks oli plaan valmis ja kevadel alustati raja ettevalmistuse ning testisõitudega. Kuu aega tagasi sai võistlusrada valmis. Kannel lõhutas, et näiteks maastikurattamaratonid ei sisalda kunagi selliseid rajaelemente, mida ka tippratturid peaksid käima eelnevalt proovimas, aga rattakrossiradadel on eelnev harjutusvajadus tavaline nähtus. „Seal on teatud lõigud, mis vajavad eelnevalt vaatamist, proovimist ja harjutamist,” ütles ta. „Pealtvaatajatele on sellised keerulisemad lõigud aga vägagi atraktiivsed jälgida. Võistlusrada on kompaktne, kaugeim rajalõik on keskuse peahoonest paarisaja meetri kaugusel ning üleval on ka rajskeem. Kõik on oodatud võistlustele kaasa elama.”

Plaanide kohaselt toimuvad Valgehobusemäe uue rattakrossirajal toimuvad Eesti mastaabis suured võistlused ka vähemalt järgneval kolmel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles