Ostlemine võib päädida mõlkis autoga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaspar Pokk/Kanal 2

Toidukraami ostma minnes tasub enne kaaluda, kas teha seda jalgsi või autoga, sest Järvamaal leiavad liiklusõnnetused kõige sagedamini aset just toidupoodide parklates.

Kõige suurema liikluskindlustusjuhtumite arvuga paistab silma Paide Maksimarketi parkla, kus on Eesti liikluskindlustuse fondi andmetel 2016. aasta algusest aset leidnud 12 juhtumit*.

Enamasti on õnnetuse põhjus parkimiskohale või -kohalt tagurdades otsasõit pargitud sõidukile. Mõned korrad tuli selle aja jooksul Maksimarketi parklas ette ka uksega teiste sõidukite kahjustamist, tagurpidi liikujate kokkupõrkeid teiste sõidukitega ja mööduvate sõidukite otsasõitu pargitud sõidukitele.

Paide Maksimarketi juhataja Tiiu Luntsi meelest on poe parklas enamikul nädalapäevadest liiklemiseks piisavalt ruumi ja ta kinnitas, et parkla on ehitatud vastavalt nõuetele. «Eks need õnnetused tulevad tähelepanematusest ja sellest, et poodi külastab hästi palju rahvast. Kus on palju tegevust, seal võib alati üht-teist juhtuda,» sõnas ta.

Lunts lisas, et Maksimarketi parklas pole plaanis parkimiskorda muuta, pigem peaksid poe kliendid olema kaasliiklejate suhtes tähelepanelikumad.

Paide politseijaoskonna vaneminspektor Jaanus Murakas oli samuti seda meelt, et parkimise korraldusega Maksimarketi juures probleeme pole, vaid põhjus peitub suures liiklussageduses ja juhtide tähelepanematuses. «Liikluskorraldust on seal igat moodi üritatud teha, et ühelt poolt sõidad sisse ja teisest otsast välja, aga aeg-ajalt olen isegi näinud, et inimesed unustavad ära, mis pidi seal liiklema peab ja siis ongi pauk käes,» ütles ta.

Viimase pooleteise aasta kindlustusjuhtumite sagedusega paistab teisel kohal silma Türi Konsumi parkla, kus leidis aset kaheksa hüvitatud juhtumit. Kolmandal kohal on Circle K Mäo tankla seitsme juhtumiga, millest kolmel korral kahjustati sõidukiga hoopiski kütusetankurit.

Circle K turundusjuhi Diana Veigeli ütlust mööda pole tanklas probleeme sõidukite kütusetankuri rammimisega, vaid inimesed unustavad kütusepüstoli paaki ja tahavad sellega hajameelsusest minema sõita. Ka sellised õnnetused vormistatakse liiklusõnnetusena. Mäo kütusetankurit kahjustanud õnnetuste tagajärjel on kindlustus viimastel aastatel pidanud hüvitama eri juhtumite korral 259–374 eurot.

«Oleme ennetuseks kleepinud tankimispüstikutele meeldetuletavad kleebised, aga mõnikord ikka inimeste tähelepanu hajub,» sõnas Veigel.

Viimase pooleteise aasta jooksul on Järvamaal aset leidnud 532 liikluskindlustusjuhtumit, neist 210 Paides ja 96 Türil. Juhtumite kahjunõuete kogusumma oli 1,3 miljonit eurot.

Jaanus Murakas rääkis, et lisaks parklate plekimõlkimistele on Paide liikluses praegu kaks põhilist murekohta – ristmikud ja teetööd.

«Paides on mõni ristmik üpris pime ja seetõttu juhtub õnnetusi,» rääkis ta. Näiteks Pärnu ja Raudtee tänava ristmikul jääb sõidukijuhi vaatevälja takistama suur puu, mis ohtlikke olukordi soodustab. Murakas lisas, et Türil on ristmike olukord parem, seal on need avaramad kui Paides.

Vaneminspektori ütlust mööda tekitavad Paide teetööd inimestes segadust ja kui mõtted on mujal, on õnnetused lihtsad tulema. «Juhid peaksid kannatust varuma, püüdma autosid remondis olevatel teedel mitte lõhkuda ja korralikumate teede peal, kus liiklussagedus on praegu kordades suurem, kindlasti piirkiirust jälgima,» paneb ta liiklejatele südamele.

Murakas rääkis, et teetööde valmides peaks Paide liiklusohutus paranema. Näiteks tuleb Tallinna tänavale juurde ülekäiguradu ja Pärnu tänavale tehakse vajalikud teekattemärgised, mis praegu ära on kulunud.

* Kindlustusjuhtumite andmed pärinevad Eesti liikluskindlustuse registrist seisuga 17. juuli 2017, andmed ei sisalda vabatahtliku sõidukikindlustuse (kaskokindlustuse) juhtumeid.

Suurimad juhtumid

Kuigi kindlustus peab sagedamini hüvitama linnades aset leidvaid plekimõlkimisi, on suurimad kahjunõuded tulnud hoopis väiksemates kohtades juhtunud tõsisemate õnnetuste tõttu.

Viimase pooleteise aasta kolm suurima kahjunõudega juhtumit

• 161 000 eurot – 2016. a juulis kaldus Albu vallas sõiduauto vastassuunda ja põrkas kokku mopeediga.

• 101 000 eurot – 2016. a septembris sõitis Türi vallas Ollepa külas sõiduauto ette rongile.

• 50 000 eurot – 2017. a aprillis toimus Mustla-Nõmme külas Tallinna–Tartu–Võru–Luhamaa mnt 61. kilomeetril sõiduauto vastassuunda kaldumise tagajärjel sõiduautode kokkupõrge.

Allikas: Eesti liikluskindlustuse fond

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles