Ameeriklaste ründelennukid tuhisesid madalalt üle järvakate kodude

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

Järva Teataja toimetus sai teisipäeval mitmelt inimeselt vihjeid Järvamaa kohal madallendu teinud Ameerika Ühendriikide ründelennukitest A-10. Millega siis täpsemalt tegemist oli?

Eelmisel nädalal maandusid Ämari lennubaasis kümme Ameerika Ühendriikide Marylandi rahvuskaardi lennuüksuse  ründelennukit A-10 ning neli helikopterit UH-64 Black Hawk ja CH-47 Chinook, et harjutada koostööd kaitseväe, Kaitseliidu ja NATO lahingugrupiga.

18. augustini kestvate õppuste ajal viibib Eestis ka Marylandi rahvuskaardi lennuväe staabielement, kirjutab mil.ee

Neljapäeval harjutab kümme USA Marylandi rahvuskaardi lennuüksuse A-10-tüüpi ründelennukit maandumist ja õhkutõusmist Jägala–Käravete maantee (maantee nr 13) laiendusel. Loe lisa siit!

Eelmisel aastal oli samalaadse harjutuse juures ka Järva Teataja. Vaata meie videomeenutust!

Maantee laiendus on nagu nõukogude ajal rajatud reservlennuväli, mida saab maandumisrajana kasutada praegugi.

A-10 ründelennuk

Maapealsete märkide ründamiseks ning maaväe lähitoetuseks mõeldud ühemeheline ründelennuk A-10 Thunderbolt II, hüüdnimega tüügassiga on tuntud oma manööverduse ning madalalt ja aeglaselt lendamise võime poolest. Samuti on lennuk tuntud oma pardarelvade täpsuse poolest. Kuigi lennuk A-10 võeti Ameerika Ühendriikides kasutusele juba 1977. aastal, on see oma võimekuse ja moderniseerimiste tõttu kasutusel siiani

See ei ole esimene kord, mil samad lennukid Eesti õhuruumis madallende sooritavad. Eelistatavalt on selliseid lende tehtud varem  asustatud punktidest eemal ja mitte madalamal kui 152 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles