Arvamusfestival äratab Paide tühjana seisvad majad ellu

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arvamusfestivali ajal on neli Tallinna tänava maja kaasatud näitusse «Ruuminihe», mille mõte on juhtida tähelepanu tühjalt ja kasutuseta seisvatele hoonetele ning äratada need mõneks päevaks ellu.

Näituse kuraatori Martin Laidla selgitusel on arvamusfestivali eestvedajal Ott Karulinil olnud pikka aega mõttes festivali ajal Paide tühjade hoonetega midagi ette võtta. Nüüd pöörduski Karulin Ruumiringluse meeskonna poole.

Laidla sõnas, et Ruumiringlus on algatus, mis tegeleb ruumide vahekasutusega. «Tühjad või katkised majad linnapildis avaldavad inimestele mõju, see loob nii vaimselt kui ka sotsiaalselt halba keskkonda,» lausus ta.

Paides on tühjalt seisvaid maju umbes poolsada, mis peaaegu kõik kuuluvad eraomanikele. «Ruuminihke» näituse abil püütakse Paide linnaruumi elustada. «Tallinna tänaval on peaaegu pooled majad tühjad,» ütles Laidla. «Alguses oli meil mõte teha nendesse majadesse ajutiselt kodukohvikud või lastehoid – see oleks olnud huvitav vahekasutuse näide. Aga siis tuli mõte lahendada asi läbi kunsti ja teha näitus.»

Pikemat lugu loe homsest Järva Teatajast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles