Paides koolitavad end tulevaste õpilasfirmade juhendajad

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2017. aasta Euroopa parim õpilasfirma tiitli pälvis funktsionaalseid biokaste tootev firma Festera Hugo Treffneri Gümnaasiumist
2017. aasta Euroopa parim õpilasfirma tiitli pälvis funktsionaalseid biokaste tootev firma Festera Hugo Treffneri Gümnaasiumist Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Täna algas Paides ettevõtlusõpetajate ja tulevaste õpilasfirmade juhendajate koolitus. Junior Achievementi (JA) Eesti korraldatavaid koolitusi on  erineva õppetaseme õpetajatele järgnevate nädalate jooksul üle Eesti.

Juulis valiti JA Eesti programmist välja kasvanud biojäätmeid lagundavaid prügikaste tootev õpilasfirma Festera Euroopa parimaks õpilasfirmaks.

Järgnevate nädalate jooksul koolitab JA õpetajaid üle Eesti, et ka edaspidi saaksid noored koolides head ettevõtlusõpet.

“Kui aastal 1992 oli Eestis õpilasfirmasid vaid kaks, siis nüüd on neid rohkem kui 300 aastas ning lausa kolmel korral on toodud koju ka Euroopa parima õpilasfirma tiitel,” ütles JA Eesti direktor Epp Vodja. “Siinkohal on just äärmiselt oluline tublide õpetajate ja mentorite olemasolu, sest tegelikult pole ju ettevõtlusõpe koolides kohustuslik ning paljudes koolides seda paraku üldse ei võimaldata.”

Õpilasfirma koolitusel käiakse samm-sammult läbi lisaks juhendajate tööülesannetele ka kõik õpilasfirma loomise järgud alates ettevõtte nimevalikust ja lõpetades kasumiaruande koostamisega. Samuti käsitletakse õpilas- ja minifirma eripärasid. 

Koolitused saavad alguse Paidest, kus kogunevad algklassiõpetajad, kuid erinevatele õppetaseme õpetajate mõeldud koolitused on enne kooliaasta algust ka Tallinnas, Tartus ja Kuressaares.

Täna Paides algava algklasside programmi “7 sammu” lõppeesmärk on kasvatada lastes ettevõtlikku eluhoiakut. “Lapsi õpetatakse tundma enda ja teiste pereliikmete rolle, kodukoha ettevõtteid ja ressursse, nad õpivad arutlema ja otsustama ning aru saama näiteks sellest, miks on vaja maksta makse,” selgitas Epp Vodja.

V ja VI klassis on õpilastel võimalik paari kuu jooksul proovida kätt ka ettevõtjana j luua oma minifirma. 

Junior Achievement (JA) Eesti välja töötatud õpilasfirmade programmi eesmärk on majandusõppe programmi osana luua õpilasfirma selleks, et paremini omandada äritegevuse põhimõtteid, arendada õpilastes algatusvõimet ja soovi ise probleeme lahendada. Õpilasfirma programm on üles ehitatud vastavalt väikefirma tegutsemise põhimõtetele. Õpilased loovad oma firma, valivad toote, jagavad ametid ja tööülesanded.  

Eelmisel õppeaastal kasutati JA programme ja materjale 58 algkoolis, 68 põhikoolis ning 119 gümnaasiumis ja kutseõppeasutuses üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles