Väätsa Agro juht: haigete või ravimikuuril olevate lehmade piim pakki ei jõua

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Väätsa Agro

Toiduliidu piimapäeval esinenud Väätsa Agro juhi Margus Mulla sõnul on ravimijäägiga piima jõudmine tööstustele müüdava toorpiima hulka tänapäeval praktiliselt välistatud. Haigeid ja ravimikuuri läbimise tõttu keeluajal olevaid lehmi hoitakse rangelt teistest lehmadest eraldi ja tervete loomadega koos neid ei lüpsta.

„Väätsa farmis on haiged lehmad mitmekordselt märgistatud. Esiteks on neil spetsiaalne jalavõru, teiseks on nende udarad värvitud punaseks, et keegi ka kogemata ei paneks haigele lehmale masinat külge. Kolmandaks on lüpsikeeld kantud arvutisse, mis tähendab, et kui lüpsimasin lehmale siiski külge panna,  siis tunneb tarkvara haige lehma ära ja lüpsimasin ei käivitu,“ selgitas Muld.

„Arvuti salvestab iga lehma piimakoguse igal lüpsil ja kui lehm annab  piima vähem kui tavaliselt, siis saab haiguse kahtlusega looma eraldada automaatsete väravate kaudu eraldi aedikusse ning lehmaga tegeleb edasi veterinaar,“ kinnitas Muld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles