Käivitub kampaania "Septembris ei joo"

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kampaania «Septembris ei joo»
Kampaania «Septembris ei joo» Foto: Tervise arengu instituut

Sel nädalalalustas tervise arengu instituut (TAI) Karl-Erik Taukari ja Kristel Aaslaiu abiga inimeste kaasamist kampaaniasse „Septembris ei joo“. Kampaania kutsub inimesi septembris alkoholi tarvitamisest loobuma ja proovima alkoholivaba elu.

„Võib öelda, et alkoholi tarvitamine on Eesti ühiskonnas tugevalt juurdunud ja inimesed, kes otsustavad seda vähendada või alkoholist sootuks loobuda, kogevad sageli sõprade-tuttavate hämmastust“, ütles TAI ekspert Jane Alop.

Alopi sõnul on inimestel alkoholi suhtes segased tunded. “Üldiselt arvatakse, et õige on alkoholi pigem mitte tarbida. Samas tunnetatakse, et alkoholiga seondub hulk positiivseid emotsioone. Paljud inimesed tarvitavad alkoholi küll mõistlikes kogustes, aga siiski piisavalt sageli, nii et alkoholivaba elu kogemus neil tegelikult puudub. Soovitame omal nahal järele proovida, milline on enesetunne siis, kui ajule depressandina toimivat alkoholi mõnda aega üldse ei tarbi,“ ütles ta.

Alopi meelest on kampaaniaga liitumine suurepärane võimalus tõestada, et olete oma elu peremees. "Isegi kui pärast kampaaniat jätkatakse mõistlikus koguses alkoholi tarvitamist, on keha ja vaim kosunud ning inimesel on olemas kogemus mittejoojana. Kui kuu aega alkoholita olla ei suudeta, võiks põhjusi analüüsida,“ lausus Alop.

Kampaaniaga „Septembris ei joo“ saab liituda kodulehel www.alkoinfo.ee ja Facebookis lehel https://www.facebook.com/septembriseijoo/, kus armastatud artistid Karl-Erik Taukar ja Kristel Aaslaid kustuvad kõiki ühinema just oma meeskonnaga ja ühiselt septembris alkoholist loobuma.

Eesti konjunktuuriinstituudi andmete põhjal tarvitab alkoholi 83% täiskasvanud eestimaalastest. Kuigi alkoholi tarbimine väheneb neljandat aastat järjest, toimub see mõõdukate tarvitajate arvel, samuti püsib noorte seas trend tarbida vähem alkoholi.

WHO hinnangul on kuus liitrit elaniku kohta piir, millest alates tekivad olulised kahjud rahva tervisele. Eestis on alkoholi tarvitamine aga siiski veel oluliselt suur.  2016. aastal tarvitati Eestis 8,3 liitrit absoluutset alkoholi iga elaniku kohta.

Seepärast otsustaski tervise arengu instituut rahvaliikumisena alguse saanud kampaaniale tänavu  õla alla panna ja loodab suuremat osavõttu kui kunagi varem.

Kampaaniat „Septembris ei joo“ rahastab Euroopa Sotsiaalfond programmi „Kainem ja tervem Eesti“ kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles