Tormis räsitud looduskaitse all olev park vajab abi

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türi vallas Villevere külas asuv 19. sajandi teisel poolel rajama hakatud Eesti üht vanimat, Rõugu talu-dendroparki laastas viimatine  äikesetorm nii tõsiselt, et vajab vabatahtlike abi.

Järva- ja Viljandimaa piiril asuvat Vahemetsa talu ja ühtlasi Rõugu parki peavad teatriinimesed Merle Karusoo ja Katrin Saukas ning loodusemees Andrus Ristkok.
Katrin Saukas meenutas, et tormi laastamistöö juhtus mõne hetkega. Laupäeva õhtul, kui tumedad pilved taevasse kerkisid, lõpetas ta pargis töö ja sõitis traktoriga koju.
Talu hoovi jõudes sadas kõvasti vihma ja tuul lõõtsus, kuid puud olid püsti. Mõnikümmend sekundit hiljem, kui ta oli traktori garaaži ajanud, oli suurem osa hoovis olevatest puudest kas murtud või juurtega maast välja kistud. Puud olid langenud maja peale ja eesuksest enam majja ei pääsenudki.
Trombi tulemusena hävis pea täielikult pargi vanem osa, elamute ja hoonete ümbrusse juba alates 1880ndatest aastatest rajatud haljastu.
Kui palju puid laupäeva õhtune torm looduskaitse all olevas pargis murdis, pole veel teadagi, kuid maas lebavad tammed, elupuud, nulud, lehised, pähklipuud, pärnad, kased, pihlakad ja paljud teised puuliigid.
Saukas selgitas, et pühapäeval oli esimene asi majale kukkunud puid saagida, mis sai teoks Tarmo Suure, Arved Riga ja Argo Kägu abiga.
Kümned ja kümned puud, millest paljud tõelised hiiglased vajavad veel laasimist, tükeldamist ja äravedamist, käivad Saukase selgitusel kolmele omanikule ilmselgelt üle jõu. Kui leiduks vabatahtlikke, kellel on mootorsaag ja natuke vaba aega, siis oleks sellest Saukase ütlust mööda neile palju abi.
Andrus Ristkok selgitas, et pargikompleksi hoonete konstruktsioonid jäid õnneks põhiosas puutumata, kuid kannatada said nelja hoone laastukatused.
Hooned on kindlustatud ja Ristkok loodab, et kindlustus aitab kahjud ajapikku kõrvaldada. «Pargi on juba üle vaadanud keskkonnakaitse ametnik. Paraku ei olnud ta eriti optimistlik keskkonnaameti võimaluste suhtes kahjude korvamisel mingit reaalset abi osutada,» lausus ta.
Vabatahtlikel, kes on nõus Rõugu pargi korrastuses kaasa lööma, paluvad omanikud oma tulekust teada anda telefonil 5664 7806, 5690 6387 või 5661 3676. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles