Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* «Mida mina pidin tegema, et end kaitsta?» küsib filmis «Tõde ja õigus» Oru Pearut mängiv Priit Võigemast kohtunik Kalju Orrolt. Ta nõuab õigust. 
Mis sest, et ta on Mäe Andrese maal lasknud maha Andrese koera Valtu, kiusanud karjapoiss Matut ja ujutanud üle loodeheinamaa, rääkimata lehmade udjamisest kaikaga. Et kõik paistaks enesekaitsena, on lohistanud Pearu koera laiba oma maale. 
See on Vargamäe üleaedsete esimene kohtuskäimine, mida Esna vanas vallamajas eile ennelõunal filmi tarvis salvestati. Võttepäev algas kell kaheksa hommikul ja kestis 12 tundi.
 
* Eelmise aasta oktoobris avatud ja veidi üle poole aasta Paides tegutsenud Kratila mängutuba sulges suvehakul Suur-Aia 18 alumisel korrusel uksed. Põhjus on osa elanike pahameel alt kostva laste kisa ja muusika pärast.
 
* Neljapäevasel istungil kinnitas Paide linnavolikogu linna aukodanikuks ettevõtja ja ühiskonnategelase Andres Jalaku, vapimärgi pälvis Järvamaa haigla naistearst Marju Raja. Tunnustuse saavad laureaadid kätte septembri lõpus Paide linn 726. sünnipäeva kontsertaktusel.
 
* Kuigi juunis otsustas Koeru vald minna sügisel kohalike omavalitsuste volikogude valimistele vastu praeguse haldusjaotuse järgi ja hakata valima Koeru vallavolikogu, siis nii Tallinna halduskohus kui ka Tallinna ringkonnakohus leiavad, et vallal pole õigust paralleelvalimisi korraldada.
 
* Eesti juubeli auks rajatud suurima rukkipõllu peremees on viljaväljal nähtuga rahul ja loodab, et saagiga on veelgi rohkem põhjust rahul olla, sest kodumaa väärikas iga vääribki vaid parimat.
«Saak tõotab siit rukkipõllult tulla päris hea, pakun kuus tonni hektarilt,» ütleb Allan Paal Eesti Vabariigi 100 aasta juubeli auks külvatud 49,37hektarilise põllu veerel Koigi vallas Huuksi külas.
 
* Millest ta 1. septembril kooliperele, aga ka esimese klassi juntsusid saatma tulnud vanematele ja tuttavatele-sugulastele räägib, on Koeru keskkooli uuel direktoril Pille Alonovil teada juba praegu, kaks nädalat enne tarkusepäeva. Mõne nädala eest ilmus maakonnalehes uudis, et Koeru keskkool sai uue juhi. Äramärkimist leidis seegi, et esimest korda kooli ajaloos võtab direktoritoolil istet õrnema soo esindaja. Vastne koolijuht selles faktis midagi erilist ei leiagi. «Arvan, et veel paljudes koolides on niimoodi: juhid on mehed, aga pikapeale saavad ka naisdirektorid ametisse,» ütleb Pille Alonov. Koeru on väike koht ja iga uus tulija teeb kohalikud uudishimulikuks. 
 
* Õhtul paar minutit enne kümmet maisipõllu äärde jõudes võiks arvata, et rohutirtsude sirin, mööduvate autode müra ja lehmade kauge ammumine on ainsad hääled, mis sel hilisel tunnil kõrvu kostavad. Kuid maisitaimede vahelt kuuldub ka laste kilkeid ja hüüdeid. Kohe saan ka mina teada, mis tunne on ööhämaruses maisipõllul orienteeruda. Roosna-Allikult mõnisada meetrit Paide pool asuvale Maisi-Järvamaale pääseb üle maanteekraavi viivat puidust silda mööda. Teisel pool kraavi on Maisi-Järvamaad tutvustav silt ja suur plastkarp, milles on hulk paberist kaarte. 
 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles