Noorte hääl peab kõlama

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Linno
Hannes Linno Foto: Internet

Kuigi arvamusfestival, mida võib pidada inspireerivate mõtete ja uute algatuste kohtumispaigaks, seatakse üles ainult kaheks päevaks, tuleks arvamuse avaldamisele meid ümbritsevatel teemadel mõelda iga päev.

Hannes Linno

Koeru keskkooli õpilasesinduse president

Kas meil on julgust oma hääl kõlavaks teha ning vabadust oma arvamused, soovid ja mõtted ilma kriitikat kartmata esile tuua?

Usun, et Järvamaal on tublid ja tegusad noored, kes seda ei karda ja suudavad näidata, et nende loodud ettevõtmised väärivad enamat, kui ainult valgele paberile kirjutamist.

Noortel on mitu võimalust end kuuldavaks teha. Tegusad õpilasesindused ja noortevolikogud loovad kindla aluse tugeva kodanikuühiskonna tekkeks ja hea võimaluse oma arvamusjulguse, võimaluse ja vabaduse kujundamiseks.

Huviringis, koolis ja sõpradega pargis istudes võib tekkida väga sisukaid mõttelende, millest võib  lõpuks välja kasvada midagi suuremat.

Hea meel on öelda, et Järvamaal on palju vingeid ja huvitavaid ideid juba ellu viidud ja noorte arvamus kerkib esile aina rohkem.

Noored võivad küll moodustada pisikese osa meie elanikkonnast, kuid nad on absoluutselt kõige olulisem osa meie tulevikust. Ma loodan, et mõistetakse noorte tähtsust.

Tänapäeval tundub loomulik, et koolielu arenduses on olulisel kohal õpilaste arvamus. Noored peaksid tundma, et nad on kaasatud. Hea näide on tänavune maakonna laulu- ja tantsupidu, mida vedasid eest just nimelt noored.

Noorte algatuseks võib pidada ka igal aastal korraldatavaid osaluskohvikuid, kus viiakse ühise laua taha nii otsustajad, spetsialistid kui ka noored.

Peale selle noortesaade «Skräss» Kesk-Eesti Tre raadios, Väätsa televisioon, õpilas- ja minifirmad, aktiivsed õpilas­esindused, noortevolikogud, huviringid ja palju muud.

Võtan selle julguse ja vabaduse avaldada oma arvamust. Arvan, et kui noorte elus on olulisel kohal huvitegevus, haridus, kultuur, sport, noorsootöö, siis on ilmselge, et noortel peaks olema võimalus nendel teemadel kaasa rääkida.

Kooli arengu puhul oleks loogiline, et õpilastel on võimalus öelda sõna sekka näiteks kursuste ja arengusuundade plaanimisel, väliõppeklassi kujundamisel ja ürituste korraldamisel. Ainult nõnda saab kindel olla tõhusas õpilaste motiveerimises ja edukas arengus.

Kutsun üles ka teisi noori, õpilasesindusi, noortevolikogusid tegema oma häält kõlavaks ja keskenduma meelelahutuse kõrval ka sellele, et haridus­kvaliteet ja muud meile määratud hüved ning loodud võimalused lähtuksid just meie huvidest ega oleks mõjutatud ja rõhutud teiste huvigruppide soovist ja visioonist.

Oluline on, et ümbruskond areneks, meie kogukond kasvaks ja tal oleks perspektiivikat tulevikku. Loodan, et Järvamaa noored tunnevad, et nad on ühtsed, nende ideed on kõlavad ning arvestatud nii maakonna kui ka kodukoha arengus.

Mul on hea meel, et Järvamaal on tubli noortekogu, kes on olnud paljude noorte teerajajaks ja ühise kogukonnatunde loojaks.

Maailm muutub ja areneb. Meil on vaja inimesi, kes mõtlevad loovalt, uuendusmeelselt, kriitiliselt, iseseisvalt, ja võimuga ühendudes.

Loodan, et mõistetakse noorte suutlikkust mõelda iseseisvalt ja nende ideed on arvestatavad. Leian, et hea tahtmise juures ei pruugi ükski soov ega unistus jääda liiga suureks. Kaasates head sõbrad ja spetsialistid, võime saavutada palju.

Arvan, et olulisel kohal on koostöö ning me ei peaks omavahel võistlema. Järvamaa peab olema kokkuhoidev. Meil on palju tublisid inimesi ja ettevõtmisi, mille üle saame olla uhked. Samas ka murekohti, millest meil on võimalus õppida ja mida paremaks muuta.

Tunnustan omavalitsusi, kes on juba praegu leidnud, et ühise laua taha tuleb kutsuda ka noored. Ärgem unustagem oma sõpru ja seda, et oleme järvakad! Teeme koostööd ja arendame oma kodukohta ühiselt edasi!

2017. aasta on laste ja noorte kultuuriaasta, mis väärtustab meie järelkasvu nii looja kui ka publikuna. Laste ja noorte kultuuriaasta tunnuslause ütleb «Mina ka».

Loodan, et kõik järvakad ja sealhulgas noored saavad öelda «Mina ka», nende ideedel ja sõnal on kaalu, jõudu ja sisu. «Mina ka» peab kostma aruka ning tõsiselt kaasa rääkida ja tegutseda sooviva noore väljenduse ja  tahtena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles