Lükkame väike­ettevõtlusele hoo sisse

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvi Niglas
Arvi Niglas Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Esitlen teile üht sotsiaaldemokraatide mõtet, kuidas Türil väikeettevõtlusele tiivad anda ning miks ka mitte, seada eesmärgiks, et kümne aasta pärast on ühinev Türi vald kõige rohkemate nii-öelda koduettevõtetega piirkond Eestis.

Arvi Niglas

Türi vallavolikogu kandidaat

Türil, Väätsal ja Kärus elab hulk andekaid inimesi, kelle käte vahel valmivad imelised esemed. Need on kunstnikud, sepad, käsitöömeistrid, treialid, hobinokitsejad, lisaks kõik heade, veel teostamata ideedega inimesed.

Koolides valmistavad õpilased aastas tuhandeid kauneid esemeid või õpivad 3D-printeriga iga päev vajalikke vidinaid printima. Ka erivajadustega, sealhulgas vaimse või füüsilise puudega inimesed meisterdavad meie piirkonnas lausa võrratuid keraamilisi taldrikuid, kaltsuvaipu ja muudki.

Parimal juhul rõõmustavad need meistriteosed mõnd lähedast inimest kingitusena või õnnestub midagi isegi müüa, kuid kahjuks jääb enamik meie inimeste andest riiulitele tolmu koguma.

Selline olukord on parim väikeettevõtlusele hoo sisse lükkamiseks. Me soovime anda kõigile ühineva Türi valla elanikele võimaluse oma ideede või oskuste pealt raha teenida.

Esialgu saab lihtsalt endale elatist teenida – iga lisaeuro kulub meile kõigile ära. Hiljem, kui oskuste vastu on suuremat huvi tunda, saab teha järgmise sammu.

Pealegi on ettevõtluses tähtis kogemus ja kui sul on võimalik ettevõtlusmaailmaga tutvuda esialgu riskivabalt, siis ahvatleb see rohkem oma heaolu suurendama.

Loome ettevõtte, nõustamisteenuse ja e-platvormi, kus kõik Türi elanikud ja ka ettevõtjad oma loomingut müüa saavad. Neist kõigist kõige olulisem on valla loodud või koostööna asutatud ettevõte, mis lahendab ära üksikisiku suurima probleemi – kuidas ametlikult ja kergelt müüa.

Peale kohustuse makse maksta harjub niiviisi kohe tegelike tulude ja kuludega, samuti tekib võimalus arve esitamiseks, mida ettevõtted, vallavalitsused ja riigiasutused vajavad.

E-poe teeme kunstimüügi keskkonna Etsy.com-i põhimõttel. E-pood võimaldab kõigil registreeritud kasutajatel kerge vaevaga oma toode müüki panna, samuti tagab alati raha kättesaamise.

Etsy.com-i puhul maksab teenuse kasutus näiteks kolm protsenti müügihinnast. Ühise müügiplatvormi kaudu on kõik tehtu oma valla inimestele ja kogu maailmale kergesti kättesaadav.

Plaani elluviimine vajab kõvasti tööd. E-pood ei ole mingi imerohi ja vahendusteenust osutav ettevõte pole midagi uut. Siinkohal osutub olulisemaks tegutseda piirkondliku ühistulise põhimõtte järgi, kus kasu tulebki koostöö sünergiast. Vähem oluliseks ei saa pidada nõustamis- ja tugiteenuseid, mis on lahendatavad sellega juba tegeleva Järvamaa arenduskeskuse kaudu.

Turundustegevus ja brändikampaania muudavad kogu idee tervikuks. Ilma turunduseta ei ole ideel mõtet, sest esiteks tuleb Järvamaa inimeste seas oma kauba eelistamine popiks muuta, seejärel müüa meie oskusi kaugemale.

Valla panus eeskujuna on oluline. Ühe suure kliendina näeme siinkohal Türi vallavalitsust, kellel oleks  aeg eelistada kodukohas valmistatut. Liivakella asemel koduvalla sepis, pastaka asemel laste disainhelkur.

Jah, Türi vallas tehtud meened, mida vald ja tema asutused suurtes kogustes jagavad, on küll kallimad. Siinkohal tasub meenutada presidentide Lennart Meri ja Toomas Hendrik Ilvese ütlemist, et väike Eesti riik ongi meile kallis, seda igas mõttes nii hingeliselt kui ka kulude poolest.

Siinjuures on hea kogemus võtta Väätsa vallavalitsuse tööst, kes lõpetas juba ammu Hiina toodete eelistamise ja tellib kõike oma inimeste käest.

Nii jääb raha valda ja suurendab inimeste sissetulekuid ning annab hoogu kohalike tegevusele. Väätsal on ka õnnestumisi, kus näiteks üks tubli kodune torditegija on loonud oma ettevõtte.

Ettevõtlus maapiirkonnas saab sellest ideest rohkem hoogu. Kuigi linnas elab palju inimesi, leiab kodunokitsejaid tihti just maapiirkonnast. Lihtsalt taludes ja eramajades on pisikesele töökojale või laole rohkem ruumi, samuti jätab hooajatöö mõnikord aega millegi muuga tegelemiseks.

Turundus, nõustamine, koostöö, ühine platvorm ja omavalitsuse tugi sarnaneb EASi riigi tasemel tehtavaga ning toetab Leaderi tegevusgruppide taotlusi.

Meile on oluline, et Türil tegeldaks rohkem väikeettevõtlusega, ning võimalus, kus kõik – lapsed, täiskasvanud, ka erivajadusega inimesed – saavad ettevõtlusega katsetada ja tulu teenida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles