Loodusemees püüdis videole haruldase loodusnähtuse

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Loodusemees Leo Eensoo püüdis kodukülas Mustlas videole haruldase loodusnähtuse, mida vanarahvas vaenuköieks nimetas. Tegelikult on videos näha kaht vaenuköit, mõlema pikkus silma järgi umbes meeter. «Köite» vahemaa oli kümmekond meetrit.

Vaenuköis on maad mööda liikuva vaenusääse (Sciara militaris) vastsete ühisrännak, mida kohtab Eesti metsades niisketel juuli- ja augustiöödel.

Entomoloog Mati Martin on varem Eesti Looduses kirjeldanud inimsilmale harva ilmutavat loodusnähtust nii: «Kaugemalt sellist moodustist vaadates jääb mulje miskist pooltahkest voolavast materjalist, mis aeg-ajalt ühele ja teisele poole kaldudes, nagu suunda otsides, siiski teatud kindlas suunas edasi liigub. Lähemal vaatlusel selgub, et selle voolava materjali ehk rahvasuu järgi vaenuköie moodustavad kümned tuhanded ussikujulised putukavastsed, kes tihedalt üksteise peal ja kõrval sihikindlalt edasi rühivad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles