Vastukiri Kalle Grünthali artiklile «S...hais peab Paidest kaduma»

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Nurmik
Margus Nurmik Foto: Internet

Poliitikute seas hakkab vist levima arusaam, et faktid on tähtsusetud ja neil on õigus nii-öelda puusalt tulistada. Olles õppinud Tallinna tehnikaülikoolis reoveekäitlustehnoloogiat, tahaksin natukene selgitada nii eelneva artikli autorile kui ka ehk lehelugejatele Paide Veele kuuluvas reoveepuhastis toimuvat, laskumata arvudesse.

Margus Nurmik

Paide linnavolikogu keskkonnakomisjoni esimees, ASi Paide Vesi töötaja alates 1991. aastast

Paide reoveepuhastis ei ole kunagi ega hakata ka kompostima bioloogiliselt lagunevaid majapidamisjäätmeid ning pargi- ja aiajäätmeid, välja arvatud kogutud puulehed.

Kõigi eespool nimetatud jäätmete lõplik ladestuskoht on Väätsa prügila ja ajutine käitluskoht Paide jäätmejaam. Samuti ei kompostita reoveepuhastis käimlajäätmeid, vaid ainult reovee puhastusel tekkivat jääkmuda.

Ainuke, mis Kalle Grünthali artiklis tõele vastab, on see, et Paides kasutatakse aunkompostimist, nagu ka paljudes teistes vee-ettevõtetes üle Eesti. Seda tööd saab teha ainult maist augustini, kui ööpäev ringi on plusskraadid.

Reoveepuhastuse käigus eraldatakse jääkmuda, mis pärast tahendamist viiakse kompostiplatsile. Et sellest saada haljastusmulda, segatakse jääkmuda tugiainetega, milleks on puukoor ja põhk.

Orgaanilise aine mikroorganismide poolt lagundamise käigus tõuseb aunasisene temperatuur 50-60 kraadini, mis on oluline haigustekitajate hävitamiseks.

Et käärimine ei muutuks anaeroobseks ja temperatuur oleks stabiilne, tuleb aunu segada. On paratamatus, et kompostimise käigus eraldub spetsiifilist ammoniaagi sarnast haisu, mille intensiivsus on suurem segamise ajal. Paide jäätmejaamaga kokkuleppel segatakse kompostiaunasid üldjuhul ainult kahel päeval nädalas (esmaspäeval ja teisipäeval), kui jaam on suletud.

 Pärast seda, kui temperatuur enam ei muutu, kuhjatakse aunad talveks kokku, ootama järgmist aastat, kui see materjal läbib sõelumise ja on valmis haljastuseks.

Seda, miks jäätmejaam ehitati omal ajal reoveepuhasti kõrvale, mis on sellel asukohal olnud kunagise piimakombinaadi loomisest alates, ei ole mina pädev ütlema ja ära teda ka sealt viia ei saa.

Reoveepuhasti kuja piiresse on vastavalt kehtivatele õigusaktidele kokkuleppel vee-ettevõtjaga tööstus-, lao-, transpordihoonete ehitamine lubatud, kusjuures tuleb arvestada sellega, et seal avalduvadki reoveepuhasti mõjud. Jäätmejaam ja kompostimisplats on ehitatud vastavalt kehtivale detailplaneeringule. See tähendab aga, et jäätmejaamas tuleb leppida reoveepuhasti mõjudega, sealhulgas kolmel või neljal suvekuul aastas kompostimisväljakult tuleva ebameeldiva lõhnaga.

Ps. Paide jäätmejaam on kasutamiseks Paide linna ja valla ning Väätsa valla elanikele, aga mitte Viljandis elavatele isikutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles