Pilk ajalukku

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Piimakombinaadid maksavad põllumeestele piimakilost neli ja pool krooni, mistõttu kallineb juba järgmisel nädalal poes joogipiim 15 protsenti.

E–Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas ütles, et eelmisel nädalal tõusis juustu valmistamiseks mõeldud piima kokkuostuhind nelja ja poole kroonini. «Nii kõrget hinda pole meie piimatootjatele kunagi makstud,» ütles ta.

Murakas usub, et head uudised pole põllumeestele sellega lõppenud, sest piimahind kappab uutele kõrgustele ja võib juba lähiajal jõuda viie krooni piirile. «See pole mingi lubadus, kuid prognoosid näitavad, et sinna võime jõuda,» sõnas ta.

Põhjus, miks kombinaadid suudavad põllumeestele piimakilost rohkem maksta, on Muraka ütlust mööda asjaolus, et maailmas napib piima. «Viimastel aastatel on maailmaturul järsult kallinenud nafta, kuld ja vask, ning nüüd juhtub sama piimaga,» täpsustas ta.

Murakas märkis veel, et lisaks piimale kallinevad maailmaturul ka teised toiduained, mis tähendab, et tarbija kulutab toiduainetele raha rohkem. «Piimatooted peaksid poes kallinema juba lähikuudel,» lisas ta.

Murakas ütles, et viimastel aastatel on maailm pööranud suurt tähelepanu interneti ja telefonside arengule ning jätnud põllumajanduse unarusse, mis ongi tinginud toiduainete nappuse.

AS Tere juhataja Ülo Kivine ütles, et toorpiimahind on tõusnud ega jää üle muud, kui tõsta ka piimatoodete hindu poes. «Meie piimatoodete hinnad kallinevad kauplustes järgmise nädala lõpul,» sõnas ta.

Kivise väitel ootab kõige suurem hinnatõus joogipiima, mis nädala pärast maksab senisest 10–15 protsenti rohkem. «Kallinema peavad ka teised piimatooted, kuid juba vähem,» lisas ta.

JÄRVA TEATAJA, 6. SEPTEMBER 2007

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles