Ajame edaspidi uue Paide inimeste asja

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Kõljalg
Kristjan Kõljalg Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Valimisteni on jäänud mõni nädal ja otsus, keda valida meie uue Paide asja ajama, on järgmise nelja aasta ja tegelikult isegi pikema tuleviku seisukohalt väga oluline.

Kristjan Kõljalg

Eesti Reformierakond

Soovime ju kõik, et uues, ühinenud omavalitsuses oleks atraktiivne elukeskkond. Nende kahe viimase sõna sisustamine ja neile selge tähenduse andmine on ilmselt punkt, millest alustada.

Minu arvates tähendab atraktiivne elukeskkond ennekõike turvatunnet, tasuvat töökohta, korralikku haridussüsteemi ning vaba aja veetmise võimalusi nii noortele, väärikatele kui ka täiskasvanutele.

Leian, et uues Paides peab läbivaks põhimõtteks saama inimese asetamine omavalitsuse tegevuse keskmesse. See võimaldab vaadelda atraktiivse elukeskkonna osi kõige olulisemast vaatepunktist ja saavutada parimad tulemused, et praegused elanikud tahaksid siia jääda ja teistelegi meie kogukonda elukohaks soovitada.

Kõigepealt saab omavalitsus näidata oma suhtumist asjaajamise korraldamisel. Inimese suhtlemine omavalitsusega peab olema võimalikult lihtne. Ma ei poolda kodanike jooksutamist ühest majast või kabinetist teise, paberihunnik käes.

Asjaajamises linnaga peab olema nullbürokraatia ehk dokumendi liikumine pole mitte inimese, vaid ametniku ülesanne. Avalikud teenused peavad olema hõlpsalt ja nüüdisaegselt kättesaadavad ka veebist. Ma ei pea selle all silmas Wordi dokumente, mida saab alla laadida.

Elukeskkonna atraktiivsus sõltub nii omavalitsuse kui kogukonna tegevusest. Parimad tulemused saavutatakse kindlasti siis, kui ajada asju koostöös ja jõuda lahenduseni osapoolte huvisid kaaludes.

Toon näite Paide linnast. Juba on teada, et keskväljak jääb paari aasta pärast ilma kaubamajast, kaubakeskusest ja majatarvete kauplusest. See on märkimisväärne muutus ja kui soovime, et kesklinnal oleks ka edaspidi tõeline sisu, siis peame juba praegu koos ettevõtja ja kogukonnaga mõtlema tulevikule.

Mida saame koos teha, et kahe aasta pärast tulev muutus ei tähendaks inimtühja kesklinna?

Majatarvete kauplus võiks vabalt saada endale sisu, mis tal on olnud ajalooliselt, ehk kujuneda edukaks meelelahutusasutuseks kõrtsi või restoranina.

Millise sisu leiavad teised tühjaks jäävad hooned? Ma tean, et seades eesmärgiks inimeste olemasolu kesklinnas, on võimalik leida ka lahendusi. Sellega on vaja kohe tegelema hakata.

Toon näite sellest, miks kuulata kohalikku kogukonda ja selgitada otsuste sisu. Näide ise on Roosna-Allikult, kus alevikus asendati õueala märgid 30 km/h sõidukiirust lubavatega. Otsustati, et jalakäijate ja sõidukite samal ajal liiklemiseks mõeldud ala, mida õueala on, asendatakse peamiselt sõidukitele mõeldud alaga.

Sotsiaalmeedias teemat jälgides jääb mulje, et suur osa kogukonnast omavalitsuse otsuse ja puudulike selgitustega rahul ei ole. Kogukond ei tunne ennast selle otsuse tõttu turvaliselt.

Ilmselge, kui asetame inimese omavalitsuse keskmesse, mitte maanteeameti, kes olla selle korralduse andnud, siis sellist olukorda tekkida ei saa.

Inimestega peab suhtlema uues Paides nii linnas kui ka maal. Iga kogukond on oma eripäradega ja nendega arvestades ja selgitusi jagades saame kujundada mõnusa elukeskkonna.

Omavalitsuse mõte on teenida kogukonda ehk neid inimesi, kes selles omavalitsuses elavad ja toimetavad. Parim viis neid teenida on seada inimene, olgu ta ettevõtja, tööline või noor, eelisseisu.

Teda tuleb kuulata, selgitada otsuste tagamaid ja leida lahendused, kuidas vaba inimene saaks parimal viisil oma võimeid meie uues omavalitsuses rakendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles