5000 medalit ootab Paide-Türi rahvajooksul laialijagamist

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide-Türi rahvajooks vol1
Paide-Türi rahvajooks vol1 Foto: Kuido Saarpuu

1. oktoobril on 36. Paide-Türi rahvajooks. Korraldajad loodavad taas vastuvoolu ujuda ehk kahaneva elanikkonnaga maakonna kiuste jooksjate arvu kasvatada. Südamekujulisi ja sisemise õunamotiiviga medaleidki on  tellitud rekordkogus – 5000.

 

Paide-Türi rahvajooksu projektijuht Urmas Jõgi ütles, et üldistatult öeldes tuleb ka seekordne jooks tavapärases võtmes. Teada-tuntud on nii distantside pikkused (Paidest Türile 13,6 km ja Kirnast Türile 6,5 km) kui ka põhisstartide ajad (kl 12 Kirnast ja kl 12.30 Paidest). Päeva esimeses pooles on, nagu ikka, Paides ja Türil lastejooksud.

GPS teeb pildi selgemaks

Muutusi on samuti, kuid need on ennekõike seotud vahepeal olnud teetöödega. „Pärnu tänav on uue asfaltkatte all ja see muudab jooksu algusosa kindlasti sujuvamaks. Ehitusmeestega oli meil väga hea dialoog ning suuremad tööd on tänaseks päevaks tehtud,” selgitas Jõgi. „Teisalt on aga Reopalu ringristmik teistmoodi ehitatud ning see on tõsine turvaproovikivi. Kui inimesed jooksevad, siis nad väga palju oma jalgade ette ei vaata ning kui uuel ringristmikul püüda lõigata, jooksevad sportijad turvasaarekestesse sisse. Murelikuks teevad just nende saarekeste kõrged äärekivid. Eks peame püüdma seda jooksjate massi aedadega suunata.”

Jõgi nentis, et võrreldes Kirna ringristmikuga on Reopalus olud jooksjatele isegi kitsamad. „Murelikuks teeb asjaolu, et jooksu edasise kasvamise korral võib Reopalust kujuneda paras pudelikael. See on suhteliselt stardi lähedal ning jooksjate rivi pole veel väga pikaks veninud,” põhjendas ta.

Korraldajad plaanivad esimese otsa jooksjatele (eeldatavasti 15 kiiremale mehele ja viiele naisele) külge panna GPS-seadme, et huvilised saaksid nende edenemist interneti kaudu reaalajas jälgida.

Endiselt teevad korraldajad jooksust ka otseülekande. Kaamerad on nii rajal, stardis kui ka finišis, rääkimata droonidest taevaavarustes. Tegutseb jooksuraadio ja kohapeal jagab selgitusi spordikommentaator.

Muu jooksupäeva meelelahutusosa suhtes – küll on eelmistel aastatel seal filmitud telesaadet, küll on seal tuntud tegijad omavahel mõõtu võtnud – jäi Urmas Jõgi napisõnaliseks. „Loodame, et saame ka sel aastal jooksule tuntud nägusid lisaks,” märkis ta.

Eelmisel pühapäeval Tallinnas SEB maratonil viienda koha saanud Paide-Türi rahvajooksu kahekordne võitja Ibrahim Mukunga kukkus finišis kokku. Urmas Jõgi teada on praeguste andmete järgi jooksule tulemas eelmise aasta pika distantsi võitja Tiidrek Nurme (koos oma treeningpartneri Mukungaga). On lootust, et tugevamaid kaugema kandi jooksjaid on rajal teisigi.

Järvakad armastavad rahvajooksu

Eelmisel aastal oli rahvajooksu pikal distantsil tuhatkond osalejat ja lühikesel distantsil pani end proovile ligi 1600 inimest. Nüüd, mil rahvajooksuni on jäänud kaks ja pool nädalat, on pikal distantsil kirjas ligi 700 inimest ning lühiksel distantsil oma pool tuhat inimest.

Urmas Jõgi rõhutas, et see ei peegelda tegelikult midagi, sest koolide nimekirjad on jooksjate nimistusse veel lisamata. Traditsiooniliselt on registreerimisralli lahti läinud viimasel nädalal septembri lõpus. „Ennustan, et lühikene distants on endiselt pikast populaarsem,” pakkus Urmas Jõgi. „Eks see ennustamine on muidugi parajalt tänamatu töö. Igal aastal olen jooksjate lõpparvuga mööda pannud. Kindel on, et kui saame samasuguse arvu kui eelmisel aastal (kokku ligi 4200 lõpetajat), on tulemus rahuldav. Kui arv tuleb suurem, on kõik hästi.”

Kui Paide-Türi rahvajooksu praegune korraldustiim kümmekond aastat tagasi alustas, oli osalejaid kõikide distantside peale kokku tuhatkond. Kümmekonna aastaga on kasv olnud rohkem kui neljakordne.

Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

Urmas Jõgi ütles, et Paide-Türi rahvajooksul on enam kui pooled osalejatest sellised, kes jooksevadki aastas vaid ühe ajavõtuga jooksu. „See tähendab, et oleme oma maakonna inimesed jooksuga väga hästi kaasa tõmmanud,” ütles ta.

Praegu käib jooksu kolmas registreerimisvoor. 29. septembrini saab end kirja panna odavamalt kui jooksupäeval, 1. oktoobril. Laupäeval ehk päev enne jooksu end kirja panna ei saa. Loe lisa siit!

Paide-Türi rahvajooks on ka tänavu Eesti linnajooksude sarja osa, kuid mitte selle viimane osavõistlus. Registreeri!

Tule vabatahtlikuks abiliseks

Viking Window Paide-Türi rahvajooksu korraldusmeeskond annab teada, et suur spordiüritus ei saaks toimuda ilma suure hulga abilisteta. Seega on kõik vabad töökäed oodatud  kaasa lööma.

Viking Window Paide-Türi rahvajooks on Järvamaa suurim spordiüritus. Jooksu stardid asuvad kahes kohas ehk Paides ja Kirnas ning finiš hoopis kolmandas kohas ehk Türil. Samuti toimuvad lastejooksud nii Paides kui Türil. See seab korraldusmeeskonna ette paraja proovikivi, miks lähebki tarvis suurt hulka abilisi, et kõik  samal ajal sujuks.

Rahvajooksu tiimis on jooksupäeval üle 200 inimese, kellest enamik on vabatahtlikud abilised. Ka sina võid olla üks nendest, kes muudab selle ettevõtmise jooksjatele ja pealtvaatajatele parimaks spordielamuseks.

Abilised peaksid olema vähemalt 14 aastat vanad, sõbralikud ja abivalmid. Suurepärasel abilisel peaks jätkuma kannatlikku meelt, sõbralikku suhtumist ning kiiret mõtlemist ka siis, kui töö on kiire ja pingeline. Eriti oodatud on täiskasvanud. Kui inimene ei saa appi tulla jooksupäeval, siis kõigile teadmiseks, et abilised on oodatud ka juba laupäeval.

Täpsemat teavet rahvajooksu vabatahtlikuks saamise kohta leiab siit või kirjuta abilised@rahvajooks.ee.

Pillimees, võta pasunad välja ja tule ergutajaks

Korraldajad kutsuvad ägedate oskustega meelelahutajaid, olgu nad pasunapuhujad, trummilööjad või lausa meeskoor, pühapäeval, 1. oktoobril inimesi ergutama. „Isegi kui sa jooksma ei tule, tule ja ela jooksule kaasa,” kutsus Urmas Jõgi. „See on mõnus nii sulle kui jooksjale. Kindlasti on teil keegi tuttav rajal jooksmas.”

36. Paide-Türi rahvajooksu lühikese distantsi lähe on oktoobri esimesel pühapäeval kell 12 Kirnas ja pika distantsi lähe  kell 12.30 Paides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles