Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

*Türi päästekomando pealik Eilo Eesmäe tõi kesknädalal Koselt ära «Krõõda». Kuigi ta saaks vajadusel hakkama Vargamäe rasketel radadelgi, pole  siiski tegemist  Tammsaare romaani tegelasega. Ilusat naisenime kannab hoopis kõrgendatud maastikuläbitavusega ja moodsat tehnikat pilgeni täis tuttuus Scania põhiauto.

«Uus ja tänapäevane auto on ikka uus auto,» ütles Eilo Eesmäe. «Sel veavad mõlemad sillad. Uus Scania sobib väga hästi meie tingimustesse, olukorda, kus talviti ei pruugi väiksemad teed olla kõige paremini läbitavad.» Millised põnevad lisad autol on ja kui suurt päästevõimekust see pakub, saab lugeda juba ajalehest.

*Esimese elektrijalgratta ehituse võttis ettevõtja Raivo Pink käsile ligi kolm aastat tagasi. Ta tahtis lihtsalt proovida, kas interneti foorumitest loetut saab pärisellu üle kanda. «Tellisin leedukate käest Hiinas toodetud valmiskomplekti. Võetud sai mootor, aku ja juhtmestik, allahindlusega ostsin jalgratta ning ladusin need asjad kokku,» selgitab ta. «Alguses läks sellele hobile sõrm, siis käsi ja edasi muudki asjad.» Praeguseks on Pink meisterdanud juba seitse jalgratast. Need kõik on ainulaadsed, pandud käsitööna kokku meistri ettekujutust  mööda. Kuidas tublil nokitsejal jalgrattad valmivad ja mis teeb need kõik eriliseks saab teada artiklit lugedes.

*Setu pulmakleit ja pärlitest suitsupääsukestega kleit on vaid kaks rõivaeset sajast, mida Paide ettevõtja Kristel Eidemann on otsustanud valmistada Eesti 100 aasta juubeli puhuks. Oma varasemaid töid ta arvesse ei võta. Ka ehteid mitte. «Arvesse lähevad õmblus- või tikkimismasina abil valminud tooted,» täpsustas ta.

Sada rahvuslikku toodet ei tähenda siiski seda, justkui kavatseks Eidemann õmmelda sellises koguses triibukangast kleite või seelikuid. See võib tähendada Eestile omaseid materjale, nagu linane või villane, mustreid ja seelikutriipe, aga ka rahvuslikke sümboleid. Eidemann selgitas, et proovikivi ongi tuua vanad traditsioonid tänapäevasesse moodi, avardada veidi inimeste mõttemaailma. Miks töökas naine seda kõike teeb, saab lugeja aimu homsest Järva Teatajast.

Peale selle saab Järva Teatajast veel teada:

*millise tarviliku abilise mõtles Türi naine välja rasedatele

*kui palju aega ja raha kulus Anna kiriku remondile

*miks kujundavad kohvikud oma tootevaliku üha tervislikumaks

*mida uut näeb pühapäeval taasavatavas Paide ujulas

*kuidas tulid ajaloohõlmast päevavalgele vanad armastuskirjad

*kes ootab oma juubelikontserti Paide kultuurikeskuses ärevus hinges

*mis atraktsioon ärkas Türil uuele elule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles