Liiklusviisakus algab üksteise märkamisest

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahelavarii tõttu on liiklus häiritud.
Ahelavarii tõttu on liiklus häiritud. Foto: Lugeja foto.

Täna, 20. septembril algab Maanteeameti kampaania ,,Viisakus algab meist endist. Ka liikluses.“. Esmakordselt liiklusviisakuse teemal läbiviidava kampaania eesmärk on teadvustada liiklejatele, et ohutum ja stressivabam liiklus algab iga inimese enda liikluskäitumisest.

 

Paljud käitumisjuhised on paika pandud liiklusseaduses, mille järgi peab liikleja olema viisakas ja arvestama teiste liiklejatega. Elementaarne viisakus (ja kohustus) on näidata manöövri sooritamisel suunatuld, kuid samavõrd tavaline võiks olla kergliiklejana enda nähtavaks tegemine ning enne ülekäigurajale astumist veendumine, et autojuhid on mind märganud. Samuti vihmaste või talviste teeolude puhul sõiduoludele vastava sõidukiiruse valimine ja nii autos kui bussis turvavöö kinnitamine, et mitte ohtu seada end ja oma kaassõitjaid.

,,Soovime kampaaniaga pöörata rohkem tähelepanu liiklejate üksteise märkamisele ja arvestamisele igapäevases liikluskeskkonnas. Iga liikleja isiklik eeskuju mõjutab meie perekonna, töökollektiivi ning ka kogukonna liikluskäitumist,“ selgitab Maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Kai Kuuspalu. „Nagu ka kampaania sõnum ütleb, siis liiklusviisakus ei ole mingi eraldiseisev asi, vaid osa meie väärikusest ja hoolivast suhtumisest enda ning teiste vastu. Olles viisakas liikleja, oled eelkõige viisakas inimene.“

„Peaksime ise liikluses käituma nii, nagu soovime, et meiega käitutakse,“ ütles politseikapten Sirle Loigo. „On hulk inimesi, kelle jaoks on täiesti loomulik jala gaasipedaalilt tõstmine, et lasta kaasliiklejal rida vahetada või pööre sooritada,“ tõi Loigo näite. „Joostes ja ratta seljas olen näinud palju olukordi, kus üks pool ajab iga hinna eest õigust taga selle asemel, et teha väike paus või pidurdus. Iga närviline liikleja toodab juurde rohkem närvilisust ja asjatuid ohte. Näitame, et me päriselt ka hoolime ja austame üksteist ning seda kõikjal, ka liikluses. Head teha on ka endal hea tunne,“ lausus Loigo.

Kampaania ,,Viisakus algab meist endist. Ka liikluses.“ toimub 20. septembrist 17. oktoobrini. Kampaania sihtrühmaks on 25–45-aastased liiklejad ning selle raames kutsume üles kõiki asutusi ning organisatsioone toetama liiklusviisakuse kampaaniat omapoolsete algatuste ja aktsioonidega. Ootame teie ideid erinevate algatuste läbiviimiseks, mis aitavad tagada viisakamat ning turvalisemat liikluskeskkonda. Palume teil registreerida SIIN ning Maanteeameti kontaktisik võtab teiega ühendust, et arutada võimalikku koostööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles