Pedaaliga hambapuur ja suur klistiiriprits jahmatavad näituse külastajaid

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Praegusaja patsiendid ehmataksid ise endal kõhu lahti, kui näeksid uksest sisenemas ligi poole meetri pikkuse metallpritsiga tohtrihärrat, kelle eesmärk on sellega teha klistiiri. Samuti on raske ette kujutada hambaarsti, kes jalaga pedaalides hambapuurile kiirust lisab. Aga just selline on meditsiini ajalugu, mida saab näha Järvamaa muuseumis.

Järvamaa muuseumi kuraator-koguhoidja Malle Hõbemägi ütles, et eelmisel nädalal Järvamaa haigla sünnipäevapidustuste tarvis üles pandud näitusel pärinevad kõige vanemad eksponaadid 19. sajandist, kui Paides ravis inimesi doktor Carl Hermann Hesse. «Üks põhiline meditsiinitarvik oli tal kotis piibel, mis ravis inimeste hingehädasid,» lisas ta.

Kreisihaiglas oli sel ajal kasutusel siiski natuke rohkem vahendeid ja need on muuseumis kenasti säilinud. Just sellest ajast pärinevadki luusaag, klistiiri­prits, hambatangid, reflekside haamer, klaasist kupud ja verikuppude panekuks naha katki lõikaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles