Juhtkiri: Pidupäevale ei pea järgnema leinapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänase lehe tegime tavapärasest paksema, sest pühade tõttu ilmub järgmine Järva Teataja tuleval teisipäeval. Milline see ajaleht välja näeb, sõltub suuresti sellest, kuidas teie pikkade pühade ajal käitute.
Kui  joote ennast jaaniõhtul silmini täis ja hakkate üle lõkke hüppama, siis usutavasti ilmub järgmises lehes lugu põletushaavadega haiglavoodis lebavast inimesest.
Kui seltskond purjus noori läheb ujuma, küllap tuleb kirjutada lugu ka mõnest uppunust. Ellujäänud seltskonna liikmed saavad siis ennast tagantjärele kiruda, miks nad küll ometi sõpra ei takistanud.
Üks üsna kindel võimalus pühade ajal ennast surnuks või vigaseks sõita on, kui istute purjuspäi autorooli või autosse, mida juhib purjus inimene.
Neli vaba päeva on suurepärane võimalus külastada oma tuttavaid ja sugulasi, lugeda läbi mõni hea raamat või lihtsalt puhata. Aga kui puhkus saab alguse kaupluse alkoholileti ees õlut ja viina ostukärusse ladudes, siis ei pruugi sellest neljast päevast ei teile, teie perele ega ka teie sõpradele head mälestust jääda.
Järva Teataja ei kutsu üles täiskarsklusele, kuid on suur vahe, kas võtta suveõhtul üksnes paar õlut või viibida mitu päeva viinauimas.
Küll oleme kompromissitud alaealiste napsitamise suhtes. Jaanipäev on aeg, kus vigastada ja surma on saanud just palju noori. Enamasti on nad ka napsitanud ja õnnetuse põhjus ongi, et purjus noored ei suuda oma tegevuse ohtlikkusest enam aru saada.

Üks asi on käituda ise normaalselt, kuid sama tähtis on sekkuda õigel ajal siis, kui näete, et mõni teine inimene seab mõtlematu käitumisega oma tervise ja elu ohtu.
Kui on võimalus, et purjus inimene läheb autoga sõitma, tuleks esimese asjana autovõtmed ära peita. Kui purjus inimesel õnnestub siiski autoga sõitma minna, helistage politseisse. Esmapilgul võib see tunduda sõbrale tõelise käki keeramisena, sest ta jääb politseile vahele ja peab võib-olla mitu kuupalka trahviks ohverdama. Aga kui see aitab tal näiteks ratastoolist või puusärgist pääseda, on see suurim heategu, mida sõbra heaks teha saite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles