Täna avatakse Eesti moodsaim laut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Süüdeni (vasakul) juhitava osaühingu Peetri Põld ja Piim uues laudas toimetab Eestis esimene täisautomaatne söödasättija – robot, mis lükkab lehmadele ninaga eest ära nügitud sööda nina alla tagasi.
Priit Süüdeni (vasakul) juhitava osaühingu Peetri Põld ja Piim uues laudas toimetab Eestis esimene täisautomaatne söödasättija – robot, mis lükkab lehmadele ninaga eest ära nügitud sööda nina alla tagasi. Foto: Kristo Kivisoo / Järva Teataja

Kareda valda Ämbra külla kerkib võimas laudakompleks, täna avab Peetri Põld ja Piim selle esimese osa, kõrgtehnoloogilise robotlauda.

Täna kell 14 avab osaühing Peetri Põld ja Piim uue, 512 lüpsilehmale mõeldud robotlauda, mis annab Eestis omataolistele tehnoloogia poolest silmad ette. «Püüdsime võimalikult kõik ära automatiseerida,» ütles osaühingu tegevjuht Priit Süüden.  «Kõik on automaatne: ilmajaam, täispuhutavad kardinad, valgustus, sõnniku kraapsüsteem, ventilatsioon, lüpsirobotid, söödasättija.»


Nii moodsaid lüpsiroboteid kui Ämbras ei ole Eestis veel üheski laudas. Lely Astronaut A4 aitab tootlikkust tõsta, sest lehm ei pea end seal ümber pöörama ja lüpsi lõppedes meelitab eest ära liikuv söödaküna lehma kiiresti robotist välja.
Uues laudas toimetab ka Eestis esimene Lely Juno nime kandev väikerobot, mis lükkab lehmade eemale lükatud sööda tagasi, nii saavad värsket sööta ka hiljem kohale jõudvad lehmad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles