Metsaomanik lõikas läbi naabrite ligipääsu oma maale

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tõnis Kõiv

Järvamaal Imavere vallas on üks metsaomanik puidu väljaveo käigus juurdepääsutee nii põhjalikult ära lõhkunud, et seitsmel metsaomanikul pole enam võimalik oma kinnistule pääseda.

Pällastvere ja Tammeküla vahelisel metsateel on 1-1,5 meetri sügavused roopad. Ometi on ka tagapool asuvate kinnistute omanikel õigus pääseda metsa, neil lasub kohustus hoida metsatee vaba, kui on vaja põlengut kustutada või eksinud seenelisi otsida, vahendas "Aktuaalne kaamera".


"Keegi tahtis ratsa rikkaks saada, lõikas maha maikuus ostetud kinnistu ja hakkas kohe välja vedama kõige pehmemal ja kõige halvemal ajal üldse. Siin liigutakse ainult talvel.
Aga antud juhul on lõhutud ära seitse kinnistut, mis ei kuulu sellele mehele," nentis metsaomanik Mati Hõbemägi.
Keskkonnainspektsiooni hinnangul pole tegemist seaduserikkumisega, sest metsaseadus annab raieloa omanikule õiguse lõhutud metsatee taastada aasta jooksul pärast raietööde või metsa väljaveo lõppu.


Keskkonnainspektsioon ei saa öelda mehe nime, kes kõige pehmemal ajal rasked masinad metsa saatis, ning tee lõhkunud metsaomanik "Aktuaalsele kaamerale" intervjuud anda ei soovi. Mees lubas keskkonnainspektorile juba suvel, et tee saab korda esimesel võimalusel, seejärel, et 10. oktoobriks ja viimase jutu järgi, et külmade saabumise ajaks.


Keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni Järvamaa büroo vaneminspektor Ene Mikk tunnistas, et seaduse järgi on tal õigus seda nõudma minna väga pika aja tagant. "Aga ma arvan, et ma hoian silma peal ja käin seda pidevalt vaatamas," lubas ta.
Asjaga kohapeal tutvunud riigikogu liige Tõnis Kõiv ütleb, et tema hinnangul on tegemist metsa majandamisega röövli kombel teiste omanike huvide arvelt. Kinnistunaabritega tuleb aga arvestada. 


"Ei olegi võimalik teistmoodi majandada, kui sa pead eelnevalt kokku leppima ja lepingu sõlmima ja vajadusel tagatisraha maksma selleks, et sa taastad endise olukorra," märkis ta.
Kõiv peab võimalikuks, et selliste juhtumite vältimiseks tuleb muuta või täpsustada seadusi. (ERR Uudised)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles