Lasteaed võttis vanad atraktsioonid maha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järva-Jaani lasteaia õuealalt võeti maha kolm vana atraktsiooni, tänaseks on need juhataja Ülle Kallakmaa kinnitusel juba metallikokkuostu viidud ja saadud raha eest ostetakse lastele uusi mänguasju.
Järva-Jaani lasteaia õuealalt võeti maha kolm vana atraktsiooni, tänaseks on need juhataja Ülle Kallakmaa kinnitusel juba metallikokkuostu viidud ja saadud raha eest ostetakse lastele uusi mänguasju. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kolmapäeval Tallinnas juhtunud õnnetus, kus kolmeaastane poiss jäi lasteaia õues redelipulkade vahele rippuma ja lämbus, pani kriitilise pilguga oma õuealasid üle vaatama ka teiste lasteaedade töötajaid.
Järva-Jaani lasteaia Jaanilill sõimerühma õuealalt võeti üleeile maha kolm vana atraktsiooni. «Vaatasime mänguväljakud veel kord üle ja võtsime kolm atraktsiooni maha, kuigi ohtlikud need ei olnud,» ütles lasteaia juhataja Ülle Kallakmaa.
Liumägi oli Kallakmaa selgitusel sõimerühma laste tarvis liiga suur, selle redeli ette oli pandud plaat ja see seisis niikuinii kasutult, lisaks võeti maha meetrikõrgune ronimiskaar ja metalltorudest karussell.

Seda, et õues mängides lastega ühegi õnnetust ei juhtuks, ei saa aga Kallakmaa hinnangul tagada mitte kunagi. «Ohutuid mänguväljakuid pole olemas,» ütles ta. «Kui nüüd nii hakata vaatama, siis peaks maha võtma ka meie uue puidust mänguväljaku: ka selle ronimisvõrku võib laps kinni jääda.»
Kui Jaanilille lasteaia lapsed õues mängivad, hoiab rohkem kui 70 lapsel silma peal viis täiskasvanut. Rootsi lasteaedades on Kallakmaa teada näiteks nõutud üks täiskavanu iga viie lapse kohta.
Sellest hoolimata püüavad laste õpetajad anda endast parima. Üleeile hommikul kutsus Kallakmaa kokku lasteaia töötajate koosoleku, et taas rääkida järelevalve tähtsusest. «Rõhutasime veel kord, et ühtegi last ei jäetaks kuskile üksi, isegi kui laps läheb tualetti,» ütles ta.
Et tervisekaitsetalitus hakkas eelmisel aastal lasteaedadelt nõudma riskianalüüsi, on asutuste juhatajad pidanud hindama kogu keskkonna ohutust nii sees kui väljas. «Kas lastel võivad sõrmed ukse vahele jääda või kas on teravaid lauanurki,» tõi Kallakmaa näiteks. Klaasidega ustel lasi Jaanilille lasteaed klaasid papi vastu välja vahetada.
Järva-Jaani vallavanem Arto Saar, kelle poeg Artur käib samuti Jaanililles, peab kodukoha lasteaeda turvaliseks. «Mul pole küll kordagi tulnud sellist mõtet, et lasteaias võiks pojaga mingi õnnetus juhtuda, mänguväljakul pole ka midagi ohtlikku silma jäänud,» tunnistas ta.
Vallavanemana on Saar seda meelt, et mida rohkem on lasteaias nüüdisaegseid turvalisi mänguväljakuid, seda parem. «Suuremad lapsed said suvel omale uue mänguväljaku, nüüd on vald esitanud taotluse ka väiksemate laste mänguväljaku ja mängumaja tarvis toetuse saamiseks, lähiajal peaks rahastamine selguma,» lausus ta. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles