Leinaportaal aitab leevendada kaotusvalu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui pole võimalust lähedasele surnuaeda küünalt viima minna, saab seda virtuaalselt peagi teha leinaportaalis Remember.ee.
Kui pole võimalust lähedasele surnuaeda küünalt viima minna, saab seda virtuaalselt peagi teha leinaportaalis Remember.ee. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Poolteist kuud tagasi avanes esimene Eesti leinaportaal Remember.ee, kus lähedase lahkumise järel leina leevendada või talletada lahkunust mälestusi järgnevatele põlvedele.

Portaal õpetab artiklite ja muu teabe vahendusel, kuidas leinast üle saada, mõista oma tundeid ja kurbust. Remember.ee-s võib luua lahkunule mälestuslehe, panna kirja tema eluloo, meenutada ühiseid mälestusi, kirjutada kaastundeavaldusi.

«Mälestusleht loob silla kahe maailma vahel, võimaluse lahkunule viimseid sõnu öelda, oma emotsioone, valu, kurbust, viha, pettumust välja elada, küünlaid süüdata, lilli asetada,» tutvustas portaali looja Reet Sink.

Lisanduvad uued võimalused

Singi ütlust mööda tingisid portaali isiklikud põhjused: suri sõbranna Taanis, kuhu ta ei saanud reisi kulukuse tõttu matustele minna. «Tahtsin teha talle mälestuslehe,» selgitas ta. «Siis mõtlesin, et leht jääks ju internetti lihtsalt niisama seisma, et mis mõttega siis üldse teha.»

Nii tuligi Sink mõttele luua portaal neile, kes tahaksid lähedase kaotusvalust ülesaamiseks tundeid teistega jagada.


Sink sõnas, et millalgi tahtis ta minna surnuaeda isa hauale küünalt viia. Aeg oli selline nagu praegu – lumetu ja pime.

Kui Sink tol õhtul surnuaeda jõudis, tundis ta, et ei julge autost välja astuda – nii pime ja õudne oli. «Siis jälle mõtlesin, et hea, kui internetis oleks koht, kus küünal süüdata,» lausus ta.  
Singi ütlust mööda juhtub tihti sedagi, et reisi tõttu on inimene lähedase sünni- või surma-aastapäeva ajal hoopis kaugel. «Et internet on olemas igal pool, saab peagi lähedasele portaalis ka virtuaalse küünla süüdata,» lubas ta.

Lähajal lisandub portaali  võimalus videoid üles panna. Selle mõtte sai Sink oma teismelistelt lastelt, kelle sõber hukkus kevadel. «Noortel on ilus komme teha lahkunu mälestuseks videoid ja neid videoportaali YouTube’i üles panna,» selgitas ta.

Singi meelest on see iseenesest kena, aga YouTube’i miinus on, et mälestusvideod on segamini nii-öelda läbuvideotega, mistõttu pole ehk kõige parem koht. «Kui videovõimaluse käima saame, peaksime olema ka noortele kättesaadavamad,» lisas ta.

Portaali kaudu võib annetada

Sink loodab, et portaal Remember.ee aitab inimestel kaotusvalust üle saada ja leina leevendada. Tema hinnangul on eesti inimene muidu üsna kinnine, aga internetis natuke avatum.

«Internetis on lihtsam teisele  öelda, kui kahju on või kui palju lahkunust lugu peeti,» arutles ta. «Kirja teel kaastunnet avaldada annab võimaluse natuke nagu nurga taga peidus olla.»
Tasuta mälestusleht koosneb ühest fotost, piiramatus koguses tekstist, meenutuste ja kaastunde leheküljest ning võimalusest teksti igal ajal täiendada. Memoriaali suurus on kõige rohkem  kaks megabaiti.

Sink lubas, et varsti avaneb ka vestluskeskkond, kus saatusekaaslased võiksid jagada oma tundeid ja mõtteid. Saab rääkida näiteks enesetappudest, surnult sündinud lastest, elukaaslase kaotusest.

Portaal tegeleb väiksel määral ka heategevusega. Lehekülje kaudu on võimalik teha annetusi Eesti vähiliidule ja Aidsi tugikeskusele. «Inimesed, kes sel lehel käivad, on ehk avatumad ja altimad annetama,» sõnas Sink.

Mälestuslehe looja ei pea olema lahkunu lähedalt sugulane. «Tihtipeale ongi loojad just sõbrad ja tuttavad väljastpoolt pereringi, sest need, keda kaotus väga lähedalt puudutab, et suuda end kohe  mobiliseerida,» selgitas Sink.

«Hiljem võivad mälestuslehe loojad anda lähedastele salasõna, et nood lehte oma äranägemist mööda muudaksid.»

Samamoodi on võimalik koostada mälestusleht, austamaks juba ammu surnud esivanemaid või kellele iganes austusavaldust teha.

Sink teab, et Remember.ee suguseid portaale on maailmas teisigi. Enne portaali rajamist asjakohaste materjalidega tutvudes juhtus Sink lugema, et Inglismaal olla lausa surnuaed, kuhu saab küll lähedase maha matta, ent ruumi kokkuhoiu mõttes pannakse mälestuskivi talle ainult internetis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles