Ennistusraha jagub vaid väikestele jätkutöödele

Marika Rajamäe
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paides Parkali tänav 2 asuv Simsoni vesiveski. Jaan Eelnurme foto umbes 1910. aastast.
Paides Parkali tänav 2 asuv Simsoni vesiveski. Jaan Eelnurme foto umbes 1910. aastast. Foto: René Viljati erakogu

Muinsuskaitseamet toetab tänavu viie Järvamaa mälestise ennistust kogusummas 36 250 eurot, mille eest on võimalik ette võtta väiksema mahuga töid.

Nagu ikka, jagab Muinsuskaitseameti maakondadele ennistusraha võrdselt, see on tänavu 36 250 eurot, olenemata sellest, kui palju mälestisi on või mis seisus nad on. «Rahaküsijaid ja tahtjaid on alati rohkem, Järvamaal näiteks kümme korda rohkem, aga tuleb teha valikuid,» ütles Järvamaa vaneminspektor Tiit Schvede.
Ajutine katus päästab ilma eest
Schvede lisas, et ühe või teise mälestise juures tehtava töö puhul on alati kõige tähtsam omaniku suhtumine sellesse, muinsuskaitseameti ja riigi huvi seejuures on, need ühel või teisel võimalikul moel säiliksid.
Kõige suurem osa toetusrahast (13 200 eurot) läheb seekord Roosna-Alliku mõisasse kasvuhoone varemeid konservida. «Need varemed asuvad vahetult mõisakooli kõrval, lapsed käivad sealt läbi, mängivad seal, et ei juhtuks õnnetust, tulebki see töö ära teha,» selgitas Schvede. «Roosna-Alliku valla omaosalus on seejuures 10–15 protsenti.
Schvede lisas, et Roosna-Alliku mõisal on arvatavasti lootust saada osa Norra abiprogrammist, et häärberis ennistustöid jätkata. «Vald on tubli, kavatseb suvel restaureerida omavahenditest mõisa kõrval asuva meierei katuse ja fassaadi,» lisas ta.

Eelmisel aastal tunnustas Muinsuskaitseamet Roosna-Alliku valda ka kui head koostööpartnerit.
Teine suurem töö on tarvis ette võtta Kabala mõisa keldri juures (13 000 eurot). «Möödunud talvel sai ajutine katus suure lume tõttu kahjustada, aga kuivõrd kelder on iga päev kasutuses ja kui majja tuleb kooli kõrvale ka lasteaed, on ruumi tarvis,» selgitas Schvede. «Kelder ise on suhteliselt heas seisus, projektdokumentatsioon jääb Türi valla rahastada ja muretseda.»
Köisi tuuleveski juures on tegemist jätkutöödega (6300 eurot). «Eelmisel aastal selgus, et tööd osutusid tunduvalt kallimaks ja mahukamaks, kui esialgu välja paistis,» tunnistas Schvede.
Veski kivikehandi restaureerimine algsel kujul ei lõpe ka tänavu veel, paigaldada tuleb ajutine katus, nagu on Kurisoo mõisa tuuleveskil, sest originaalkatus, nagu näeb Seidla tuuleveskil, on liiga kallis ettevõtmine. «Tähtis on päästa veski ilmastikutingimuste eest, et ta rohkem ei laguneks,» lisas Schvede.
Riik katustamist ei toeta
Järva-Peetri kiriku puhul on kokkulepe seal igal aastal midagi natuke edasi teha. «Kuivõrd mälestis asub Kareda vallamaja vastas ja kogudus tegi omal kulul korda kiriku taga asuva kalmistu vana osa, seda enam tuleb piirdemüüri korrastada,» märkis Schvede.
Paide Simsoni vesiveski omaniku Simson Vara OÜ juhi Jan Raudsepaga on Schve­del kokkulepe, et põhitöö tehakse sel aastal objektil omaniku raha eest, seetõttu on muinsuskaitse tugi (1500 eurot) ka suhteliselt väike. «Tänavu peavad saama müürid konservitud,» lausus ta. «Pool majast on aastakümneid olnud katuseta, puitosa, mis ehitati veskile peale 1931, on ülemöödunud aastal lammutatud, sest oli ülimalt avariilises seisus.»
Schvede märkis, et kui omanikul jätkub huvi ja raha, võib ju ka hoone vanade piltide järgi uuesti katustada. «Riik praegu katustamist ei toeta, tähtsamad on Roosna-Alliku ja Kabala mõis kui veski, kuigi see on Paide linna vanimaid hooneid üldse, samas kas muutunud tingimustes ongi mõtet hoonet veskina taastada,» arutles ta.
Simson Vara OÜ juhatuse esimees Jan Raudsepp on kaks aastat tagasi, kui veski juures avarii-remonditööd algasid, öelnud, et see on tegelikult suur kinnistu, mille detailplaneeringu valmides hakkab osaühing kinnistuid müüma. «Eks tulevane omanik vaatab, mis ta vesiveskiga seal teha tahab,» lisas ta.

TEAVE

Muinsuskaitseamet toetab 2012 järgmiste Järvamaa mälestiste ennistust:
Roosna-Alliku mõisa kasvuhoone varemete konservimine 13 200 eurot
Kabala mõisa keldri katusetööd 13 000 eurot
Köisi tuuleveski ennistuse jätkutööd 6300 eurot
Järva-Peetri kiriku piirdemüüri jätkutööd 2250 eurot
Paide Simsoni vesiveski müüride konservimine 1500 eurot
Kokku 36 250 eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles