Iseseisvuspäeval pidi president Päts saama kingiks gobelääni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonora Rea suguvõsas on käsitöögeeniga naisi olnud varemgi. Tema kõrval diivanil on paarsada aastat vana pulmavaip Väätsa vallast Piiumetsa kandist, kus on Rea juured.
Leonora Rea suguvõsas on käsitöögeeniga naisi olnud varemgi. Tema kõrval diivanil on paarsada aastat vana pulmavaip Väätsa vallast Piiumetsa kandist, kus on Rea juured. Foto: Erakogu

1939. aastal kõigest 22aastane Leonora Baumverk pidi kuduma president Pätsi portree gobelääni, kuid lõpetamata too taies lõpuks jäigi.

Pärnumaalt Tahkuranna vallast pärit Konstantin Pätsi sünnist möödus neljapäeval 138 aastat. Eesti Vabariigi esimesel riigipeal oli kunagi rõõm ja au tähistada oma sünnipäeva koos noore Eesti riigiga: oli ta ju sündinud 23. veebruaril 1874.
Türilasel, tuntud kangakudujal ja kirivöötegijal, Järvamaa rahvakunstimeistril Leonora Real (neiuna Baumverk) on omakorda olnud au kududa president Pätsile sünnipäevaks gobeläänvaipa.
Ja mitte mõnda niisama kaunist kudumit – talle anti ette presidendi pilt, mille järgi pidi ta mõõdus pool meetrit korda pool meetrit gobelääni põimima, mis seejärel pidi ära raamitama, et seda oleks võimalik riigipea tööruumi riputada.
Kuigi Real täitub saabuval suvel 95. eluaasta, on tal toonased tegemised tänini täpselt silme ees. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles