Hinnatõusu suurust ennustada läheb keeruliseks

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marje Josing
Marje Josing Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti konjuktuuriinstituudi direktor Marje Josing tunnistab, et keeruline on täpselt ennustada, kui palju järgmistel aastatel hinnad tõusevad, sest ebakindlus majanduses jätkub ja Eesti on suuresti mõjutatud maailmamajanduse tormituultest.

Kui suur hinnaralli kauplustes veel käib?


Võrreldes eelmise aastaga on hinnatõus natuke aeglustunud. Selleks aastaks prognoositakse kolmeprotsendist hinnatõusu (2011. a tõusid tarbijahinnad 5%). Põhiliselt veab seda praegu energiahindade tõus transpordi- ja eluasemekulude kaudu.
Toiduga on nii ja naa. Liha on kallinenud, piimatoodete hind suhteliselt stabiilne. Köögivili on olulisel odavam kui aasta tagasi.


Kes on toiduvalikus paindlik, oskab süüa teha ega ole klammerdunud kindlate kaupade külge, peaks hakkama saama. Inimesed otsivad praegu soodushindu, aga see ei ole nii vaid Eestis. Seda räägivad ka Austria, Prantsusmaa ja Hispaania kaupmehed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles