Esimene preemia tunnustab arsti

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa esimese elutööpreemia pälvis Rahuleid Välling
Järvamaa esimese elutööpreemia pälvis Rahuleid Välling Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

«Tohoh, selle uudise peale hakkab mul süda kohe kiiremini lööma!» lausus 45 aastat südamearstina töötanud Rahuleid Välling, kui kuulis, et ta pälvib esimese Järvamaa elutööpreemia.

«Sellise uudise peale peabki hakkama süda tavapärasest kiiremini lööma, see on tõesti normaalne,» pani ta eile endale Joodil suvilas toimetades diagnoosi.
Vällingust paremini ei tunne järvakate südameid keegi paremini, ta töötas siinses haiglas kardioloogina  kuni eelmise aasta suveni, mil jäi pensionile.
Välling tunnistas, et võis pensionile jääda rahuliku südamega, sest südame- ja veresoonkonnahaigustesse suremine on vähenemas. «Kui Paides õhtul ringi jalutad, siis näed, et naised harrastavad kepikõndi ja mehed sõidavad jalgrattaga,» ütles ta.
Vällingu soov oli, et artiklis oleks vähem juttu temast, kuid saaks kirja soovitus, et kui keegi ostab endale auto, peaks ta samal ajal soetama ka jalgratta. «Päeval võib autoga tööasju ajada küll, kuid siis tuleb õhtul rattaga sõita,» põhjendas ta.
Kuigi Välling naudib pensionipõlve juba aasta, juhtub ikka, et mõni endine patsient kurdab talle muret. «Ma kuulan alati inimese mure ära ja annan nõu, kuid selgitan, et olen nüüd pensionil,» sõnas ta.
Välling tunnistas, et kui ta 1966. aastal pärast Tartu Ülikooli lõpetamist Paidesse suunati, polnud tal plaani jääda Järvamaale pikemaks ajaks, kuid kolleegid, patsiendid ja üldse järvakad on teda perega siin kinni hoidnud. «Minule järvalased meeldivad, nad pole uhked, neil on sellist kainet põllumehe mõistust,» tunnistas ta.  
Järvamaa haigla peaarst Andres Müürsepa meelest on tegemist suurepärase ja erudeeritud inimesega, kellel on elav huvi kõigi maailma asjade vastu – olgu see majandus või poliitika. «Patsiendid tunnevad hea arsti alati ära. Nad hindasid ja austasid nii tema arstikunsti kui ka oskust suhelda,» ütles ta.  
Paidelane Ado Kiin on koos Rahuleid Vällinguga laulnud Paide meeskooris ja olnud mitukümmend aastat ka tema patsient, mistõttu oskab kinnitada, et esimene elutööpreemia läheb igati õigele inimesele.

Kiini selgitusel pole Vällingul olnud ka laulupeol oma ametist vabadust, sest ikka juhtub, et mõni laulja vajab arstiabi.
Järvamaa omavalitsuste liidu juhatus valis viie kandidaadi hulgast välja Rahuleid Vällingu üksmeelse otsusega. Teisi kandidaate ei avalikustata.
Elutööpreemia võtab Rahuleid Välling vastu laupäeval Järvamaa laulupeol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles