Isa tulevikuplaanid purustas küüditamine ja Siber

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hermine Kivimäe (paremal) poegade Hansu ja Reinu ning ämma Maria Steinbergiga mõni aasta enne juuniküüditamist kodutalus Mihklil.
Hermine Kivimäe (paremal) poegade Hansu ja Reinu ning ämma Maria Steinbergiga mõni aasta enne juuniküüditamist kodutalus Mihklil. Foto: Erakogu

Enne Teist ilmasõda Paide vallas Anna külje all Otiku külas elanud Richard Kivimäel oli elu järjel ja plaanid teada. 1941. aasta juuniküüditamine muutis kõik olematuks.

1900. aastal sündinud Richard Kivimäe oli toimekas mees: juba 37aastasena pani ta püsti oma Mihkli talu hooned. Talutöö kõrvalt toimetas ühiskondlikes ametites ja liikumistes: oli Anna koguduse juhatuse esimees, Järvamaa Ühispanga nõukogu liige, Kaitseliidu liige, kuulus kohalikku põllumeeste seltsi.


Abikaasa Herminega kulges elu kenasti: kodus sirgusid pojad Rein (Reinhold, sündis 19. mail 1931) ja Hans (sündis 9. aprillil 1934).
Isa Richardil oli kõik selge: Reinust kui vanemast pojast saab põllumees, talu pärija; Hans koolitab end kas kirikuõpetajaks või advokaadiks. Selline oli Anna kirikukoguduse juhatuse esimehe soov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles