Meenutame värsket ajalugu – Eesti kroon 20

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Tähve Milt
Türi vallavalitsuse rahandusosakonna juhataja

Homme möödub 20 aastat Eesti krooni taaskehtestamisest. 1992. aastal 20. juunil oli Eesti riigis rahareform, mille tulemusel rubla kaotas kehtivuse ja uueks ametlikuks rahaks sai kroon.


Tõsi, praegu ei ole meil enam kasutusel kroon, juba teist aastat on selleks euro, aga ümmarguse tähtpäeva puhul oleks igati paslik meenutada oma raha ajajärku.
Meenutust või mäluvärskendust on hea teha ka selle pärast, et kroon oli hea raha, sai omadega hästi hakkama, elas üle kõik kriisid ja langused.

20 aastat on majanduses pikk aeg ja selle aja sees on juhtunud palju. Rubla viimaseid aastaid Eestis iseloomustas väga heitlik meel: 1991. aastal hakkas pead tõstma meile suhteliselt tundmatu teema nagu inflatsioon.
See tähendas raha väärtuse kukkumist, mille kõige parem näitaja oli üha kiirenev hindade tõus – alguses aeglasemalt ja mida aeg edasi, seda kiiremini.
1992. aasta kevadeks oli seis selline, et kauba hommikune hind poes oli õhtuks muutunud hoopis kallimaks. Nii päevast päeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles