Võidupüha algas lausvihmas

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Birgit Itse

Müüsleris tähistati Võidupüha Vabadussõja mälestusmärgi juures. Keskpäeval lausvihmas toimunud kogunemisel oli kohal üle paarikümne inimese. Sellele eelnes Võidupüha jumalateenistus Järva-Peetri kirikus.

Järva maavanem Tiina Oraste rõhutas oma võidupüha kõnes, et Järvamaa on ajalooliselt tugev maakond ning kummastav on lugeda maakonna poliitikute arvamusi justkui oleks maakonnad oma aja ära elanud.

Kõnedega esinesid ja lilled Vabadussõja mälestusmärgi jalamile asetasid ka Kareda vallavanem Triin Pobbol ja volikogu esimees Siiri Tammiste, samuti Kaitseliidu Järva maleva, Paide Politseiprefektuuri, naaberomavalitsuste ja Järvamaa Omavalitsuste Liidu esindaja.
Võidupüha maakondlikud pidustused jätkuvad Roosna-Allikul.

TEAVE
Riiklikult olulistel tähtpäevadel nagu Võidupühal, Vabariigi aastapäeval ja taasiseseisvumispäeval Müüslerisse ausambamäele kogunemine ja lillede asetamine on traditsiooniline, kuna Müüsleri Vabadussõja ausammas oli maakonnas taastatud ausammastest esimene.
1934. aastal valminud ausammas püstitati eesmärgiga tähistada murdelahingu kohta (Müüsleris toimunud lahinguga peatati Vabadussõja ajal vaenlaste pealetung Paidele).
Praegugi Müüsleris olev ausammas on üks väheseid, mis säilinud esimese Eesti Vabariigi ajast - kivi vedeles kuni taasavamiseni künka taga võsas peidus. Mälestusmärk taasavati 27. augustil 1988.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles