Kõrge veetase takistab muda väljatõstmist

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Tarbja paisjärve puhastustööd on seiskunud, sest kõrge veetase ei lase liigmuda välja kaevata.
Paide valla keskkonnanõuniku Anti Annuse selgitusel algasid eeltööd järve sissevoolu ehk Tallinna-poolsest otsast muda väljakaevamiseks ja regulaatori uuendamiseks aprillis.  «Suurem osa töödest on tehtud ehk järve kaldaalalt ja mudaladestusplatsilt on võetud maha puid, kohal on ka materjal pinnastammide ehitamiseks ja veetaset osaliselt langetatud,» täpsustas ta.

Annus tunnistas, et praegu on tööd siiski ligi kuu aega seisnud. «Tööprojekti lahendust tuleb muuta, sest veetase on tööde tegemiseks endiselt liiga kõrge,» põhjendas ta. Tarbja järve veetaset on praeguseks langetatud 20 sentimeetrit, muda kaevamiseks pidanuks langetama veel 80 sentimeetrit. Annuse ütlust mööda seda ei tehta, vaid otsustati uue lahenduse kasuks.
Annus märkis, et kuigi projekti muutmine ja selle kooskõlastamine võtab aega, kuid on selge, et hiljemalt juuli teisel poolel tööd jätkuvad. «Tõenäoliselt hakatakse muda vee alt välja pumpama, see on oluliselt reaalsem võimalus,» märkis ta.
Uus projektilahendus ega ligi poolteisekuuline tööpaus Annuse kinnitusel projekti lõpptähtaega novembris siiski ei muuda, nagu ei mõjuta oluliselt ka projekti maksumust.  
Kala- ja vähipüük järvel on endiselt keelatud, järve äärde paigaldatakse lähiajal   keelusildid. «Siltide puudumiseni ühtki kalameest trahvima ei hakata, vaid neile selgitatakse olukorda ja palutakse ära minna,» ütles Annus.
Puhkajatele on Tarbja järv tänavu kasutada omal vastutusel, mis tähendab, et järv pole  ametlik supluskoht ja tervisekaitsjad ei kontrolli vee kvaliteeti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles