Vana maja annab ennistajale leiva

Marika Rajamäe
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Lööper selgitab, et vanasti laoti paeseinad «korvi» ehk välimine kiht ja sisemine kiht ja vahele pandi segu ja kivi jääke. Kui sademevesi juurde pääseb, uhab ta nõrgema kihi välja ja seinaosad irduvad. Köisi tuuleveskil on välimise kihi «maha visanud».
Urmas Lööper selgitab, et vanasti laoti paeseinad «korvi» ehk välimine kiht ja sisemine kiht ja vahele pandi segu ja kivi jääke. Kui sademevesi juurde pääseb, uhab ta nõrgema kihi välja ja seinaosad irduvad. Köisi tuuleveskil on välimise kihi «maha visanud». Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tänavu väärib Järvamaalt muinsuskaitseameti koostööpartnerina tunnustust OÜ Ramses Ehitus kui hinnatud töötegija ja Koigi vallavalitsus heaperemeheliku suhtumise eest mälestistesse.

Üleeile oli OÜ Ramses Ehituse omanik ja ehitusmees ühes isikus Urmas Lööper rakkes 1800ndast aastast pärit ehitismälestisel, Köisi Hollandi tüüpi tuuleveskil.

Selle aasta tööjärg seal on kindlustada katusealune müüritis ja panna peale ajutine katus, et päästa kivikehand vihma ja külma käes edasi lagunemast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles