Kevad soosib kirevaid kummisäärikuid

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poed on kummikutest tühjaks ostetud.
Poed on kummikutest tühjaks ostetud. Foto: AFP / Scanpix

Kevadpäikeses vulisevat sulavett on küll tore jälgida, aga kui jalad on läbimärjad, kaob rõõm sama kiiresti nagu voolav vesi.


Paide kaubanduses on moekate kummisäärikute  valik kirjum kui kunagi varem.


Kõige kiiremini tühjenevad poed erksavärvilistest kummisaabastest, aga kiiresti ostetakse ära ka lühikese säärega kummikuid.


Kui mõni aeg tagasi toodi ka Paide Walkingusse müügile lühikese säärega kummikud, siis praegu neid sealt enam saada pole.

Töömehele passivad
metallist kummikud
See on nii selle pärast, et kuigi poodi selliseid küll toodi, aga viidi varsti Tartu ja Tallinna suurematesse keskustesse. «Meil on süsteem selline, et kõikidesse kauplustesse saadetakse kõiki tooteid, aga kui mõni jalanõu on suuremates keskustes ostetud kaup, peame meie oma kauba sinna saatma,» selgitas Paide Walkingu asejuhataja Anneli Grazer.

Grazer on tähele pannud, et vanemad inimesed eelistavad tumedamaid kummist jalavarje, aga nooremad naised  valivad pigem värvilisi. «Näiteks olid meil ka ilusad punased ja läikivad kummikud, aga need osteti kiiresti ära,» lisas ta.

Teine valiku alus on sääre pikkus. Et tänaval kõndides kipub  pori ikka pükstele pritsima, eelistatakse igapäevakasutuseks just pikema säärega kummikuid.
Koduaias tööd tehes on pikk säär ebamugav ja nii otsivad aiasõbrad hoopis lühikese säärega kummikuid.
Kui peale vaadates tunduvad üsna üht nägu olevat meeste kummikud, siis tegelikult selgub, et ka nendes on  erinevusi. «Niisama metsas jalutamiseks sobivad kergemad, kuid siiski pika säärega kummikud,» selgitas Grazer.

Ehitusmeestele ja laudatöölistele on valmistatud tugevamaid kummisaapaid, mille varbaossa on peidetud metallitükk, mis jalgu võimalike löökide eest kaitseb.
Värvi poolest on meestel valida musta, rohelise, sinise, kollase ja valge vahel. Lisaks tavapärastele tagasihoidlikematele toonidele valitakse Grazeri tähelepanekut mööda päris sageli ka kollaseid, aga  valgeid ei taha küll eriti keegi osta. «Need võetakse siis, kui ülejäänud mudelitest sobivat numbrit ei leita,» märkis ta.

Paide Hinnapommi juhataja Enna Kullama ütles, et kummikud lähevad igal aastal järjest enam moodi. Seda tõestab ka asjaolu, et nii suurt valikut kui tänavu pole Hinnapommis varem olnud.
Ka Anneli Grazer kinnitas, et madalad kummikud meeldivad eelkõige neile, kes aiatöödega tegelevad. Kõige kiiremini kaovad letilt erksavärvilised naistekummikud, mis on populaarsed just teismeliste tüdrukute seas. «Ühed vahvad roosad kummikud, mis meil olid, osteti kohe ära,» ütles Kullama käsi laiutades.

Lapsed lepivad kõigega
Suure osa kummikuostjatest moodustavad lastevanemad, kes peavad kevaditi talve jooksul suuremaks kasvanud mudilaste jalavarjud suuremate vastu vahetama.
Kuigi lastekummikuid on saada mitmesugustes värvides ja mustrites, on nende puhul ostu põhipõhjend siiski hind. Näiteks on Hinnapomm müünud kõige rohkem 49krooniseid õhukesi lastekummikuid. «Olen tähele pannud, et lapsed on üldiselt üsna leplikud,» ütles Enna Kullama.

Kullama sõnas, et kuigi vanemad ikka arutavad poes lastega, millist valida, tunnevad lapsed ennast uhkelt ja õnnelikult, kui saavad ükskõik millist mudelit jalga proovida ja poes natuke ringi jalutada.
Kui Paide kesklinna poodidest on värvilised kummikud otsas, siis tasub sammud seada linna ääres asuvasse  Maksi­mar­ketisse, mis pakub laia valikut erinevate mustritega kummisaapaid.

Valida on neid nii pika kui ka lühikese säärega, nii ruudulisi kui ka lillelisi, nii ümara kui ka kandilise varbaosaga. «Meil on siin jah pakkuda ka selliseid, mis näevad natuke pidulikumad välja ja pole traditsioonilise kummikutallaga,» ütles Maksimarketi ostujuht Raili Korner.

Ka Maksimarketi lastekummikute riiul on tihedalt erivärvilisi säärikuid täis. Lastekummikute juures märgib Korner veel oluliseks, et praeguste ilmadega tasub kaaluda eemaldatava õhukese voodriga kummikute ostu. «Kuigi päike paistab, on õues veel täitsa külm, aga soojemate ilmade saabudes saab voodri kummikust välja võtta,» õpetas Korner.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles