Kultuuriministeerium usaldab Järvamaa muuseumi kohalikule kogukonnale

, kultuuriministeeriumi muuseuminõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

On väga rõõmustav, et järvakatele läheb nende muuseumi tulevik korda. Järvamaa muuseumi puhul on tegu piirkondlikult olulise kultuuriasutusega, mille puhul peaks otsustus- ja juhtimistasand olema kohapeal.

Ministeerium on seisukohal, et muuseumi igapäevategevust ja arengut puudutavad otsused peaksid edaspidi palju rohkem lähtuma kohalike inimeste teadmistest ja kogemustest selle kohta, mis on Järvamaale parim. Kavandatava muudatuse sisu seisnebki selles, et praegu pealinnale alluv riiklik muuseum on plaanis tuua kohalikule kogukonnale lähemale.

Kultuuriministeerium usaldab täielikult kohalikku kogukonda, kes on valmis võtma vastutuse muuseumi tulevase arengu eest.

Seda enam, et Järvamaa muuseum pole loodud riikliku muuseumina, vaid sündis just Paide inimeste huvist ja algatusest. Järvamaa muuseumi omandivorm on ajas korduvalt muutunud ja meil ei ole põhjust kahelda, et Paide linna sihtasutuse, mille nõukogu esimees on muide hoopis Roosna-Alliku vallavanem, struktuuriüksusena suudab see mäluasutus oma ülesandeid edukalt täita.

Sihtasutusel kui eraõiguslikul juriidilisel isikul on võrreldes riigimuuseumiga laiemad majandustegevuse võimalused (nt rendi- ja üüritulu), mis loob eeldused paremate tingimuste loomiseks muuseumikogu hoidmisel ja eksponeerimisel.

Lisaks sellele võimaldab sihtasutuse vorm märksa lihtsama ülesehituse ning konkreetsete volituste ja vastutuste jaotumisega kahetasandilist juhtimismudelit.

Nõukogu kavandab sihtasutuse tegevust, korraldab juhtimist ja teeb järelevalvet sihtasutuse tegevuse üle. Juhatus tagab sihtasutuse igapäevatoimimise. Järvamaal on juba üks väga hea näide muuseumi juhtimisest sihtasutuse vormis: SA A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel, kel täitub 4. detsembril kümme aastat sihtasutuse asutamisest.

Et Eesti muuseumiseadus ei näe ette võimalust, et riigile kuuluva muuseumikogu saaks anda eraõigusliku juriidilise isiku omandisse,  antakse Järvamaa muuseumi kogu üle Eesti Rahva Muuseumile, kes need siis sihtasutusele pikaajaliseks kasutamiseks annab.

Füüsiliselt museaale selle juriidilise protseduuri käigus ei liigutata, seega on alusetu hirm, et Järvamaa muuseumi kogu Paidest ära viiakse. Muuseumikogu jääb tervikuna Paidesse.

Kultuuriministeerium kavandab sihtasutuse tegevust edaspidi toetada Järvamaa muuseumi praeguse toetusega samas mahus. Kõik see on kirjas koostöölepingu projektis.

Oleme äsja saabunud avalikule pöördumisele allakirjutanutega nõus, et museaalid ei ole lihtsalt esemed ja esemed riiulil ei ole muuseum.

Teisalt on muuseumikogu muuseumi süda, millest lähtuvad kõik tema tegevused. Muuseumikogu kaudu jääb Järvamaa muuseum ka edaspidi Eesti muuseumide koostöövõrgustiku täieõiguslikuks liikmeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles