Alustaja mõtleb endale

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa arenduskeskuse ettevõtluskonsultant Saima Piisner
Järvamaa arenduskeskuse ettevõtluskonsultant Saima Piisner Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Viimasel ajal on maakonda loodud pereettevõtteid, mis tegutsevad kui elustiili ettevõtted. Alustav ettevõtja ei soovi anda tööd kümnetele inimestele, sest kardab võtta riske.

Järvamaa arenduskeskuse ettevõtluskonsultant Saima Piisner, kuivõrd ettevõtlikud on maakonna inimesed?

Ettevõtlikke inimesi on maakonnas kahjuks vähem kui mujal Eestis. Järvamaal on iga tuhande elaniku kohta 88 ettevõtet. Neid on vähem vaid ainult  Ida-Virumaal (60) ja Valgamaal (85).

Ettevõtlikkus on eelkõige hoiak ja ellusuhtumine. Selleks on vaja loovust, uuenduslikkust ja riskijulgust, aga ka teadmisi ja oskusi.

Ettevõtliku inimese kujunemine algab juba sünnihetkest, seega on oluline, et ettevõtlikkuse väärtustamisele ja eesmärgipärasele mõtlemisele pööratakse tähelepanu juba kodus, lasteaias ja koolis.

Kas luuakse töökoht pigem endale või ollakse ka tööandja?

Pigem on need mikroettevõtted, kus töökoht on endale ja veel  ühele inimesele. Viimasel ajal on tekkinud Järvamaale päris mitu pereettevõtet, mis tegutseb rohkem nagu elustiili ettevõte. Alustav ettevõtja ei soovi anda tööd kümnetele inimestele, samuti eksportida oma tooteid või teenuseid. Kardetakse võtta riske, et teha investeeringuid laenude kaudu, sõlmida töötajatega töölepinguid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles