Paidelane aitas Eesti esimest satelliiti teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti esimene satelliit ESTCube-1 on valmis ja alustas eile õhtul teekonda Euroopa kosmosesadamasse Prantsuse Guajaanas.

Eestis valmistatud kosmosesaavutust esitlesid tegijad eile esimest ja viimast korda Tallinna Teletornis. Oma panuse satelliidi valmimisse on andnud ka Paidest pärit Lauri Kimmel, kes aitas välja töötada IT-lahendusi.

Praegu töötab Kimmel rahvusvahelises infotehnoloogiaga tegelevas korporatsioonis CGI tarkvaraarhitektina.

Kevadel pannakse Eesti tudengisatelliit Prantsusmaal kahe samasugusega kanderaketile ja saadetakse maailmaavarusse.

Loodetavasti saab Eestist kosmoseriik aprilli algul, kui veidi üle kilogrammi kaaluv tudengisatelliit Maast 680 kilomeetri kõrgusel tööd alustab ja Tõraverre esimese signaali saadab.

Oma panuse Eesti satelliidi valmimisse on viie aasta jooksul andunud ligi sada tudengit ja teadlast. Satelliidi ehitamine võttis aega ligi kuus aastat. «2006. aastal hakkasid mõtted liikuma selles suunas ja 2008 sai välja kuulutatud Eesti tudengisatelliidi programm,» täpsustas ESTCube’i projektijuht Mart Noorma. (JT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles