Põlevad põhurullid Eestist Leeduni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Liidu keskmine põllumajanduse otsetoetus on 280 eurot/ha, Balti riikides aga: Leedus 144, Eestis 117 ja Lätis 95 eurot /ha.

Malta põllumeestel on see näiteks 696, Hollandis 494 ja Belgias 470 eurot/ha. See tähendab, et solidaarsusest liikmesriikide vahel pole juttugi ja meie põllumehed on kõlvatus konkurentsis.

Samasugust olukorda tahetakse põlistada veel ka järgmiseks ELi eelarveperioodiks, kus Balti riikidele lubatakse vaid toetuste minimaalset kasvu.

7. ja 8. veebruaril on Brüsselis ülemkogu, kus loodetavasti kinnitatakse EL eelarve 2014−2020, sh ka põllumajanduse rahastamine. Sestap otsustasid Balti põllumehed korraldada veel viimase aktsiooni meie õiglaste nõudmiste toetuseks.

Eesti, Läti ja Leedu põllumeeste organisatsioonid on eelmise aasta jooksul korraldanud protestiaktsioone, kus juhtisime tähelepanu ELi põllumajandustoetuste äärmiselt suurele ebavõrdsusele.

Kogusime ligi 65 000 allkirja, lähetasime vana Belarusi Brüsselisse ja tegime seal ka mitu protestimiitingut. Kõik need aktsioonid on saanud laialdase üleeuroopalise meediakajastuse.

Selle tulemusena ja ka valitsuste ning europarlamendi liikmete ühispingutusena on Balti riikidele pakutud esialgse 58% asemel juba 75% ELi keskmisest. Sellega me aga nõus ei ole ja võitleme edasi.

5. veebruaril paigutame Via Baltica trassil igale kilomeetrile põhurulli.

Tallinnas Raekoja platsil alustame kell 16.30 miitinguga, kuhu oleme palunud riigikogus esindatud erakondade esindajaid, põllumajandusministri, Tallinna linnapea.

Kuulame Bonzo isamaalisi laule ja kell 17.30 süütame ühiselt põhurulli, mis on signaaliks ka kõigi teiste Via Baltica trassile paigutatute süütamiseks.

Selleks oleme abi palunud nendelt, kes hakkavad Eesti poliitikas tulevikus tooni andma: IRLi noored, Keskerakonna noortekogu, Noored sotsiaaldemokraadid ja Reformierakonna noortekogu.

Selle aktsiooniga tahame «ära põletada» iganenud ühise põllumajanduspoliitika ja juhtida tähelepanu sellele, et nii praegu ja ka uuel eelarveperioodil saavad sama suurt pindalatoetust nii need, kes kasvatavad põllukultuure, kui ka need, kes heina lihtsalt maha purustavad.

Kõik eestimaalased, kes soovivad, et Eesti toit poleks kallim kui doteeritud importtoit ja tagatud oleks Eesti toidujulgeolek, on oodatud meid toetama.

Jaan Sõrra

Põllumeeste keskliidu asepresident, põllumajandus-kaubanduskoja nõukogu liige

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles